Κάτια Δανδουλάκη: Για κάθε εποχή


Κάτια Δανδουλάκη: Για κάθε εποχή

Την έβλεπα στους Πάνθεους, στον Χριστό Ξανασταυρώνεται, την ξαναείδα στη Λάμψη και στη Βέρα στο δεξί. Την απόλαυσα στο Και Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες και στην Λένη. Μετά από ένα Βαλς με 12 Θεούς η Κάτια Δανδουλάκη δίνει τον Όρκο Σιωπής. Η αρχισυντάκτρια της Madame Figaro Κύπρου Σύλια Ιωαννίδου συνομίλησε μαζί της.

ΟΝΕΙΡΑ «∆εν έχω ανεκπλήρωτα όνειρα. Κάθε όνειρο το κυνηγώ και το πραγµατοποιώ. Τα όνειρά µου πλέον δεν αφορούν στην τέχνη µου, αλλά στην προσωπική µου ζωή. Θέλω να γυρίσω τον κόσµο. Είναι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο, επειδή δούλεψα σκληρά για 45 χρόνια µέρα-νύχτα και δεν είχα χρόνο. Όλα τα όνειρα επαγγελµατικής φύσεως τα κυνήγησα µε πάθος, τα γεύτηκα, άλλα µε κατέστρεψαν κι άλλα µε ικανοποίησαν. Αυτά που µε κατέστρεψαν ήταν οι επιλογές µου για ορισµένες θεατρικές παραγωγές που οικονοµικά µου έφεραν τεράστιο ψυχολογικό βάρος, επειδή δεν µπορούσα να ανταπεξέλθω κι έπρεπε να δουλέψω για χρόνια. Τα όνειρα που µε κάνουν να χαµογελώ είναι ότι έφτιαξα το θέατρο Κάτια ∆ανδουλάκη µε τον τρόπο που ήθελα εγώ. Είναι ένας χώρος ονείρων, ήταν το όνειρό µου από τα παιδικά µου χρόνια που ποτέ δε µε διέψευσε. Επίσης, άλλο ένα όνειρο που ανατρέχω σε αυτό, είναι η ανάµνηση των ευτυχισµένων παιδικών µου χρόνων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα».
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ «Έχω πολύ προσωπικό χρόνο πάντοτε. Γιατί βρίσκω χρόνο για τον εαυτό µου. Είµαι άνθρωπος που όταν δουλεύω στο Θέατρο µε απασχολεί µόνο αυτό, αν δουλέψω στην τηλεόραση µε απασχολεί µόνο η τηλεόραση. Αλλά όταν είµαι µε τον εαυτό µου αποµονώνουµαι και δεν µε βρίσκει κανένας. Έχω αφήσει την προσωπική µου ζωή να είναι πραγµατικά… προσωπική. Ουδέποτε κανείς δεν έµαθε κάτι που δεν ήθελα να µάθει, ουδέποτε ενόχλησα τον κόσµο µε κάτι που δεν θα ήθελα να ασχοληθεί, αλλά κι ουδέποτε οι δηµοσιογράφοι δε µε πίεσαν για κάτι που δεν ήθελα εγώ να φανεί στο φως της δηµοσιότητας. Είµαι πολύ προφυλαγµένη. Αφιέρωσα ατέλειωτες ώρες στον άνθρωπο της ζωής µου, που ήταν ο Μάριος Πλωρίτης και στους φίλους µου. Αν κάνεις σωστή κατανοµή µπορείς να δώσεις ουσιαστικό χρόνο στη σχέση σου, όπως αυτή της αξίζει. ∆εν µου αρέσει να σκορπίζω τη ζωή µου σε πολλά ντεσιµπέλ και σε πολλές κοσµικές εξόδους. Πηγαίνω κάπου µόνον όταν είµαι υποχρεωµένη να πάω, όπως για την προώθηση µιας πρεµιέρας. Αλλά ποτέ δε θα µε δείτε σε κοσµικά στέκια και κοσµικά νησιά. Ναι, έδωσα 'όρκο σιωπής' για την προσωπική µου ζωή, µια οµερτά κανονική».
ΟΡΚΟΣ ΣΙΩΠΗΣ «Η πρώτη µου συγκίνηση, ήταν όταν µε πήρε ο Γιώργος Σιούγας, ένας από τους πιο αγαπηµένους µου σκηνοθέτες, µε τον οποίο δουλέψαµε στη Βέρα στο ∆εξί. Με έκανε να ακούσω την πρότασή του. Η άρνησή µου ήταν αυτόµατη, γιατί δεν ήθελα να το κάνω για ένα µονάχα λόγο. Πέρσι µε το Βαλς είχα εξαντληθεί σωµατικά και κατέληξα στο νοσοκοµείο. Όµως ο Γιώργος µου είπε για το νέο εγχείρηµα να µοιραστούν τα συνεργεία σε Κύπρο και Ελλάδα. Άρχισα να λυγίζω. Γιατί πραγµατικά η πρόταση που µου έκανε ο Γιώργος ήταν δελεαστική, ειδικά όταν µου έδωσε να διαβάσω και το σενάριο, το οποίο είναι πολύ ενδιαφέρον και προσφέρεται για καθηµερινή σειρά. Τότε ήταν που είπα µε όλη µου την καρδιά ναι, γιατί πιστεύω στις προσπάθειες που κάνουν τα κανάλια όπως το ΣΙΓΜΑ και το Star να ανοίξουν τις πόρτες ξανά στο ελληνικό και κυπριακό σήριαλ. Σε αυτή την προσπάθεια θεωρώ ότι όλοι πρέπει να είµαστε αρωγοί. Γιατί πρέπει να κάνουµε δικά µας πράγµατα να σταµατήσουµε να βλέπουµε τα τούρκικα, τα βραζιλιάνικα κ.ά. Είµαστε ικανοί άνθρωποι, έχουµε ιδέες, έχουµε ταλέντα σε όλα τα επίπεδα. Και έτσι δέχτηκα µε την καρδιά µου και το υπερασπίζοµαι µε όλη µου την ψυχή».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ «Αυτό είναι το όνοµα της γυναίκας που υποδύοµαι. Στην αρχή δεν µου άρεσαν κάποια πράγµατα σε αυτή και τα άλλαξα σε συνεννόηση πάντα µε τους σεναριογράφους. Γιατί αν δεν αγαπήσω ένα ρόλο, δεν µπορώ να τον κάνω. Ο ρόλος που θα αγαπήσω πρέπει να έχει πολλές αντιφάσεις, που να δικαιολογούνται απόλυτα συναισθηµατικά. Πράγµατα που δεν δικαιολογούνται και απλά είναι πράξεις αυθαίρετες, είτε είναι καλές είτε κακές, δεν µε συγκινούν και δεν µε ενδιαφέρουν. Για µένα οι πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες είναι οι αντιφατικοί, δηλαδή όχι οι πολύ καλοί άνθρωποι, γιατί δεν έχεις τίποτα να… παίξεις ούτε και οι πολύ κακοί, γιατί από την πρώτη στιγµή αναιρεί το κοινό την ύπαρξή τους και δεν θέλει να τους βλέπει. Με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που όντας σε έντονη συναισθηµατική φόρτιση, κάνουν καλό ή κακό. Έτσι είναι η ζωή µας παρασυρόµαστε σε µια δίνη από καταστάσεις, που αν όµως τα πράττουµε σκόπιµα, δεν έχουν κανένα νόηµα π.χ. αν κάνουµε σκόπιµα τους καλούς για να κερδίσουµε κάτι. Αν µας παρασύρει η δίνη και καταλάβουµε ότι κάναµε κάτι από συναίσθηµα όλα δικαιολογούνται».
ΓΥΝΑΙΚΕΣ «Είναι χαριτωµένο να πιστεύεις ότι τις γυναίκες δεν πρέπει να τις κατανοείς, αλλά να τις αγαπάς. Λατρεύω αυτούς τους άνδρες που το υποστηρίζουν και ο πραγµατικός άνδρας αγαπά τη γυναίκα γι' αυτό που είναι. Ωστόσο δεν µου αρέσουν τα πολλά νάζια, τα παιδικά χαρακτηριστικά σε ενήλικες ανθρώπους µε απωθούν».
ΚΡΙΣΗ «Η σηµαντικότερη πλευρά της κρίσης είναι η ανασφάλεια της ψυχής και της ζωής του ανθρώπου. Για µένα το έγκληµα ήταν οι µειώσεις των συντάξεων των ανθρώπων που δούλεψαν µία ζωή και τώρα πεινούν. ∆εν µπορώ να καταλάβω πως οι λιγοστοί άνθρωποι που έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την κατάντια, µπορούν να κοιµούνται και να ξυπνούν χωρίς τύψεις. Πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα, δεν µπορούµε να ζήσουµε χωρίς ελπίδα. Πρέπει να ελπίζουµε. Είµαστε σε έναν αναβρασµό αυτή την εποχή».
ΕΠΟΧΗ «Για την ακρίβεια είµαστε στην εποχή που δοξάζουµε το άσχηµο. Έβλεπα τώρα την Lady Gaga που είναι η δοξολογία του άσχηµου και του τέρατος. Αυτό είναι µια εξτρίµ κατάσταση που θα µας φέρει όµως σε µια νέα εποχή, θα γυρίσει η σελίδα. Τώρα όµως γιορτάζουµε το άσχηµο και το ασήµαντο, αλλά θα περάσουµε στο ουσιαστικό, στο όµορφο και το σηµαντικό. Ζούµε στην εποχή του φτυσίµατος, 'Kάνω τρύπες στο κορµί µου παντού για να ξεχωρίζω για να διαφέρω'. Μα δε χρειάζεται να διαφέρει κανείς, ο καθένας είναι διαφορετικός. Κανένας δεν είναι σαν τον άλλο. Εγώ δεν έχω ζηλέψει ποτέ άνθρωπο. Γιατί κανένας δεν µπορεί να κάνει αυτό που κάνω εγώ κι εγώ µε τη σειρά µου δεν µπορώ να κάνω κάτι, όπως το κάνει άλλος».
ΜΥΣΤΙΚΟ «Είµαι πολύ συντονισµένη µε την ψυχή µου και είµαι απόλυτα ταυτισµένη µε τον εαυτό µου, όταν µιλώ λέω ακριβώς αυτό που αισθάνοµαι και όταν δεν θέλω να µιλήσω για κάτι απλά δεν µιλώ. Πιστεύω ότι το κοινό, θεατρικό ή και τηλεοπτικό, αυτό το εισπράττει. Επίσης, έχω δουλέψει πάρα πολύ στη ζωή µου µε πολλή σοβαρότητα και πολύ φανατισµό. Έχω κάνει πολύ µεγάλες θυσίες για κάποια πράγµατα που αγάπησα. Αν δεν έκανα αυτό το επάγγελµα δεν θα µπορούσα να έχω σώσει την ψυχή µου. Πρέπει κανείς να κάνει αυτό το επάγγελµα για την ψυχή του και όχι για τα εξώφυλλα. Αν το κάνει για τα εξώφυλλα είναι ψυχοφθόρο και πολύ εφήµερο».
ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ «Συνεχίζουµε στο θέατρο Κάτια ∆ανδουλάκη το Μάντεψε Ποιος Θα Πεθάνει Απόψε, γιατί  έκανε µεγάλη επιτυχία. Αποτελείται από µια δεµένη οµάδα και κάθε φορά που ανεβαίνει ένα έργο γινόµαστε µια οικογένεια, γιατί βλεπόµαστε από το πρωί µέχρι το βράδυ και µετά νιώθεις ότι ξέρεις τον άλλο µια ζωή».
ΔΥΝΑΤΟ  ΣΗΜΕΙΟ «Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό µου είναι η σταθερότητά µου, η απίστευτη επιµονή στη δουλειά µου και η συγκέντρωσή µου. Μπορώ και συγκεντρώνοµαι πολύ στο στόχο µου, δεν µε αφορά τίποτα, ό,τι και να λέγεται. Υπάρχει κάτι το αδιάβροχο πάνω µου, γιατί δεν µε αφορά. Αυτό που ενδιέφερε πάντα ήταν τι έλεγε ο πατέρας µου, η µητέρα µου, ο Μάριος ο άνθρωπός µου και οι τέσσερις φίλοι µου. Αυτά που λέγονται ποτέ δεν µε αφορούσαν, δεν µε αγγίζουν. Το καταργούσα, επειδή το καταργούσε η ψυχή µου».
ΑΔΥΝΑΜΙΑ «Η µεγάλη µου ελαστικότητα, η µεγάλη υποµονή που έχω. Έχω χάσει πολύ χρόνο µε αυτό και το θεωρώ αδυναµία. Υποµένω κι όταν εκρήγνυµαι γίνεται σε µια στιγµή που δεν το περιµένει ο άλλος. Θα ήθελα να χτυπώ τη γροθιά στο µαχαίρι την ίδια ώρα. Υφίσταµαι πολλά ώσπου να κάνω την επανάστασή µου. Βεβαίως, όσο περνά ο καιρός αυτή η Ιώβειος υποµονή εξαντλείται. Είναι πολύ κουραστικό να κάνεις υποµονή».

Tags Όρκος Σιωπής - Orkos Siopis, κάτια δανδουλάκη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0070 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0367 s // Total time: 0.0437 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X