Αθηνά Προκοπίου: Ελεύθερο πνεύμα


Αθηνά Προκοπίου: Ελεύθερο πνεύμα

Είναι η fashion designer της χρονιάς στα φετινά βραβεία της Μadame figarο. Από το Βarneys Νew Υork στο Ηarvey Νichols και από τα Ηarrods στο net-a-porter, η Αθηνά Προκοπίου, η σχεδιάστρια που η Κate Μoss επέλεξε να φορέσει ένα από τα κιμονό της, μεταφέρει μέσα από τα σχεδιά της, την Κύπρο, σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Πολλοί δηλώνουν ότι κάνουν διεθνή καριέρα. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουν. Η Αθηνά Προκοπίου είναι από τις λίγες περιπτώσεις Κυπρίων σχεδιαστών µόδας, που το έχουν καταφέρει έµπρακτα. Και µπορεί να αισθάνεται πολύ περήφανη γι' αυτό. Τη συνάντησα στη Λεµεσό, αφότου είχαµε ανταλλάξει αρκετές φορές προηγουµένως emails και µηνύµατα στο Facebook. Μπορώ να πω ότι η συµπάθεια ήταν αµοιβαία. Για κάποιο περίεργο λόγο είχαµε την οικειότητα ανθρώπων που γνωρίζονται από παλιά. Σαν προσωπικότητα, έχει µία µαγκιά και µία «αλήτικη» φιλοσοφία, στοιχεία που ανέκαθεν έβρισκα γοητευτικά πάνω σε µια γυναίκα. Καθίσαµε στο Caprice του ξενοδοχείου Londa, δίπλα στην πισίνα, όπου εκείνη παράγγειλε ελληνική σαλάτα µε χαλούµι. «Χαλούµι;» σκέφτηκα. ∆εν της αρέσει πολύ η φέτα, εξήγησε αµέσως στη σερβιτόρα, λύνοντας ταυτόχρονα και σε µένα την απορία.

Το κορίτσι µε τα µακριά ανέµελα µαλλιά και το boho chic στυλ, που δηµιουργίες της έχουν φορέσει µεταξύ άλλων η Kate Moss, η Anne Hathaway, η Lucy Liu, η Rita Ora και η Kylie Minogue, γεννήθηκε στην Αθήνα από Κύπριους γονείς και µέχρι τα τέσσερά της χρόνια ζούσε σε ένα µικρό σπιτάκι στην Κυψέλη. «Η µαµά µου κατάγεται από τη Λάπηθο και ο µπαµπάς µου από τον Πολύστυπο. Όλοι µου οι συγγενείς ζουν εδώ και έρχοµαι σχεδόν κάθε χρόνο για διακοπές στην Κύπρο» µου είπε, µε τα «σπαστά» ελληνικά της. Λόγω επαγγελµατικών υποχρεώσεων του πατέρα της, η οικογένειά της µετακόµισε στη Γενεύη της Ελβετίας. Σήµερα ζει µόνιµα στο Λονδίνο µαζί µε το σύζυγό της Τζέιµς. «Έκανα εντατικά µαθήµατα γαλλικών από µικρή. Η µόνη διαφορά που είχα µε τα υπόλοιπα κορίτσια στο σχολείο, ήταν ότι αυτά είχαν ξανθά µαλλιά, µπλε µάτια και µικρή µύτη. Με κορόιδευαν, γιατί εγώ είχα µεγάλη µύτη, ελληνική. Νιώθω πολύ τυχερή όµως, γιατί έχω ζήσει σε κάποια πολύ ωραία µέρη. Σπούδασα στο Christies στο Παρίσι και µετά στο Central St. Martins. Από µικρή ήθελα να ζήσω στο Λονδίνο. Θυµάµαι κάποτε η µαµά µου, µου είχε φέρει τρία φορεµατάκια δώρο από τα Harrods, µετά από ένα ταξίδι της στην Αγγλία. Πού να φανταζόµουν ότι µελλοντικά οι δηµιουργίες µου θα φιλοξενούνταν εκεί... Τώρα που έχω µεγαλώσει, προτιµώ τις πιο ήσυχες καταστάσεις. ∆εν µου αρέσει ο θόρυβος και η πολυκοσµία της µεγαλούπολης. Θα ήµουν πολύ πιο ευτυχισµένη, αν είχα την πολυτέλεια να ζω σε κάποιο ελληνικό νησί ή στην Κύπρο, το µεγαλύτερο µέρος της χρονιάς» µου είπε, µε µία δόση νοσταλγίας να ζωγραφίζεται στο βλέµµα της.

Τη γύρισα πίσω στον περασµένο Απρίλιο και στην εκδήλωση Madame Figaro Γυναίκες της Χρονίας 2013, όπου απέσπασε το βραβείο της Σχεδιάστριας της Χρονιάς. «Αλήθεια είσαι µια καταξιωµένη σχεδιάστρια στο εξωτερικό. Έχει καθόλου σηµασία για σένα αυτό το βραβείο;». Ένιωσα αµέσως τη συγκίνησή της. «Μα φυσικά, το συζητάς;» µου απάντησε. «Εντάξει, η Κύπρος είναι ένα µικρό νησί, αλλά είναι παράλληλα και ο τόπος καταγωγής µου, άρα ναι, αυτό το βραβείο έχει µεγάλη συναισθηµατική αξία για µένα».

Το brand τής Athena Procopiou δηµιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και έχει ως βάση του το Λονδίνο. Οι περίτεχνες δηµιουργίες της (κυρίως φουλάρια, µαντήλια, καφτάνια και κιµονό) φιλοξενούνται σε διάφορα concept stores σε Ρωσία, Χονγκ Κονγκ, Ιταλία, Γαλλία και Καναδά, σε πολυκαταστήµατα όπως Liberty, Harvey Nichols και Barney's New York, καθώς και στο online store, Net-a-Porter. Η δουλειά της έχει φιλοξενηθεί στα µεγαλύτερα ξένα περιοδικά µόδας, ενώ γνωστά ονόµατα της παγκόσµιας showbiz έχουν εµφανιστεί δηµόσια, φορώντας τις δηµιουργίες της. «Πώς τα κατάφερες όλα αυτά;» τη ρώτησα. «Νοµίζω ότι αν το προϊόν σου είναι καλό και έχει ζήτηση, µπορείς να τα καταφέρεις» µου απάντησε, µε αρκετές δόσεις αυτοπεποίθησης. «∆ουλεύω ασταµάτητα. Ακόµα και τα σαββατοκύριακα. ∆εν χαλαρώνω ποτέ. Ακόµα και όταν βρίσκοµαι σε διακοπές» συµπλήρωσε. Και γιατί επέλεξε άραγε αυτό το πολύ ιδιαίτερο κοµµάτι της µόδας; «Ζωγράφιζα και έκανα illustrations. Αυτό σπούδασα και αυτό ξέρω να κάνω καλύτερα. Έτσι ξεκίνησα να βάζω τα prints µου πάνω σε µαντήλια, που ήταν ένας λευκός καµβάς για µένα, στον οποίο µπορούσα να δηµιουργήσω. Στην πορεία αποφάσισα να πάω ένα βήµα παραπέρα. Σε ένα ταξίδι µου στη Νέα Υόρκη, είχα δει µία γυναίκα που φορούσε ένα vintage κιµονό συνδυασµένο µε τζιν και καουµπόικες µπότες. Λάτρεψα το στυλ της. Ήταν πολύ χίπικο. Σαν άνθρωπος λατρεύω τα 70's και ακούω µουσική από τραγουδιστές όπως Jim Hendrix, Jim Morrison και Janis Joplin. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω να κάνω κιµονό. Τα πρώτα τρία κιµονό που δηµιούργησα, τα πήρε αµέσως το Net-a-Porter».

Τον Αύγουστο του 2013, η Kate Moss επέλεξε να φορέσει ένα από τα printed κιµονό της, κατά τη διάρκεια των διακοπών της στο Σαν Τροπέζ, γεγονός που έσπρωξε ακόµα πιο ψηλά την ήδη επιτυχηµένη καριέρα της. «Ήµουν στη Λεµεσό µάλιστα όταν συνέβηκε! ∆εν είχα ιδέα, δεν το περίµενα! Κοιµόµουν και άρχισα να δέχοµαι µηνύµατα στο κινητό µου ότι η Kate Moss εµφανίστηκε φορώντας ένα από τα κιµονό µου. Ένιωσα τεράστια τιµή και χαρά. Είναι ένα παγκόσµιο είδωλο της µόδας. Ξέρεις, οι celebrities είναι η καλύτερη διαφήµιση για ένα brand». Πηγή έµπνευσης για τις δηµιουργίες της αποτελούν τα ταξίδια της. «Έχω πάθος µε τα ταξίδια και εµπνέοµαι από την κουλτούρα του κάθε προορισµού που θα επισκεφτώ. Λατρεύω να ανακαλύπτω νέα µέρη, αν και οφείλω να οµολογήσω ότι η καρδιά µου ανήκει στη Μεσόγειο, στην Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες πάντα 'υπάρχουν' µέσα στα σχέδιά µου». Μάλιστα, η διαφηµιστική της καµπάνια για το καλοκαίρι του 2014 πραγµατοποιήθηκε στην Κύπρο και συγκεκριµένα στα Λεύκαρα και στην Ακτή του Κυβερνήτη. Επόµενό της βήµα είναι η δηµιουργία µιας σειράς µαγιό και beachwear. Όσο για τα όνειρά της; «∆εν ονειρεύοµαι έναν τεράστιο οίκο µόδας. Είµαι ευχαριστηµένη µε τα πράγµατα όπως έχουν τώρα. Θα ήθελα όµως, να δω την οµάδα µου να µεγαλώνει ακόµα περισσότερο και να έχω κάποιον που να διαχειρίζεται όλα τα υπόλοιπα και εγώ απλά να ασχολούµαι µε το design». 

INFO: www.athenaprocopiou.com

Tags αθηνα προκοπιου, μόδα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2059 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3340 s // Total time: 2.5399 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X