Ποδήλατο στην πόλη: Ο δεκάλογος κάθε καλής ποδηλάτισσας


Ποδήλατο στην πόλη: Ο δεκάλογος κάθε καλής ποδηλάτισσας

Είσαι έτοιμη να κατακτήσεις τους δρόμους; Πάντα με προσοχή και ασφάλεια...  

1. Ένα μικρό βήμα για σενα, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα: Αν είσαι αρχάρια, μην αυταπατάσαι πως θα μπορέσεις να κατέβεις στο Κέντρο για ψώνια και να επιστρέψεις πάλι στο σπίτι σου (στη Κηφισιά!). Ξεκίνα με μικρές διαδρομές των 2-3 χλμ. στην αρχή, ώστε και να εξοικειωθείς με το δρόμο, αλλά και να εξοικειώσεις το σώμα σου με την άσκηση και σταδιακά αύξανε την απόσταση, την ώρα και την ταχύτητα.

2. Ξανασυστηθείτε: Μπορεί να ξέρεις (ή να νομίζεις πως ξέρεις) όλα όσα χρειάζεται για το ποδήλατό σου, πώς στρίβει και πώς φρενάρει, όμως ξέρεις αν τα λάστιχά σου κάνουν για τη πόλη ή αν χρησιμοποιείς κάποια που έχουν φτιαχτεί για το χώμα; Επίσης, καλό είναι να κάνεις τακτικούς ελέγχους σε όλα του τα κομμάτια (φρένα, λάστιχα, φώτα, αλυσίδα, ακτίνες, σέλα) ώστε να βεβαιωθείς πως όλα βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επένδυσε και σε ένα πολυεργαλείο για τις μικροεπισκευές, μια τρόμπα και μερικά μπαλώματα. Μη φοβάσαι να λερωθείς. Το ποδήλατο δεν είναι μια «αντρική υπόθεση», είναι όμως μια «σοβαρή υπόθεση».

3. Κάνε την παρουσία σου… πολύχρωμα αισθητή: Επειδή γενικώς κάποιοι οδηγοί τείνουν να θεωρούν τους ποδηλάτες «αόρατους» στο δρόμο, φρόντισε να κάνεις την παρουσία σου αισθητή. Μπορείς να βάλεις ένα κουδουνάκι και πιο έντονα φώτα στο ποδήλατό σου, ενώ στο ντύσιμό σου, προτίμησε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα (τα φλούο μπλουζάκια σου μπορεί να είναι εξαιρετικά σε αυτή τη περίπτωση), ή ένα ειδικό jacket με ιριδίζουσες γραμμές για το βράδυ.

4. Ό,τι δίνεις, παίρνεις (συνήθως): Όπως θέλεις εσύ να σε σέβονται στο δρόμο, το ίδιο πρέπει να κάνεις κι εσύ. Δώσε προσοχή και προτεραιότητα στους πεζούς, προτίμησε να μην «καβαλάς» τα πεζοδρόμια και γενικώς εφάρμοσε τον ΚΟΚ, ακόμη κι αν δεν έχει φτιαχτεί για σένα. Όσο περισσότερο αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου σαν ένα έμπειρο οδηγό πίσω από το τιμόνι, τόσο περισσότερο θα σε αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο.

5. Αντιμετωπίζοντας τον «Ελληνάρα οδηγό»: Είναι αλήθεια πως σαν λαός δεν είμαστε και το καλύτερο παράδειγμα (ούτε και το χειρότερο βέβαια) πίσω από το τιμόνι. Στον αντίποδα του προηγούμενου, να είσαι προετοιμασμένη φυσικά και ψυχολογικά για τις αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται στο δρόμο και να έχεις πάντα ένα πλάνο διαφυγής. Βάλε καθρέφτη στο ποδήλατό σου και μη ξεχνάς να τον ελέγχεις τακτικά. Αν νιώσεις πως… απειλείσαι από κάποιον Έλληνα «easy rider», κάνε στην άκρη και άσ’ τον να περάσει. Μη ξεχνάς πως εσύ σωματικά είσαι πολύ πιο εκτεθειμένη από εκείνον (άρα μπορεί να τραυματιστείς πολύ πιο εύκολα)

6. Πέρα από την πεπατημένη: Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα μάθεις οδηγώντας το ποδήλατό και θα σε κάνουν να το αγαπήσεις ακόμη περισσότερο, είναι πως σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις άγνωστες, εναλλακτικές διαδρομές (πάρκα, άλση, πλακόστρωτα), που αν ήσουν με αμάξι θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσεις

7. Βάλ’ τους τα γυαλιά: Ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητο το πρωί , αλλά συχνά και το βράδυ, για να μην σε τυφλώνουν τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων ή να ανακόψουν την σκόνη (ή κάποιο ζουζούνι).

8. Έσω έτοιμη: Όταν είσαι εν κινήσει κράτα τα μάτια σου στο δρόμο. Όχι στους περαστικούς, τα σχέδια που κάνουν τα σύννεφα ή το δρόμο κάτω από τις ρόδες σου. Να είσαι προσεκτική και έτοιμη να αντιδράσεις αν πεταχτεί κάποιος ή κάτι μπροστά σου ή αν το οδόστρωμα έχει λακκούβες και ανωμαλίες.

9. Πάρ’ το δεξιά: Προσπάθησε να κινείσαι στη δεξιά λωρίδα, ώστε να μπορείς να κινείσαι στην ταχύτητα που θες εσύ. Μια καλή ιδέα είναι οι λωρίδες των λεωφορείων, απλά φρόντισε να προσέχεις…. τα βιαστικά λεωφορεία, ή τους «εξυπνάκηδες» οδηγούς που θέλουν να την καταχραστούν (και συνήθως το παίζουν και βιαστικοί)

10. Πάτα φρένο: Μην παρασυρθείς από μια ευθεία, ή ακόμη περισσότερο μια κατηφόρα που θα συναντήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρείς μια σταθερή ταχύτητα που θα σου εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο του ποδηλάτου σου, καθώς και τον απαραίτητο χρόνο αντίδρασης αν κάτι πάει στραβά (μια απότομη στροφή, μια γάτα που πετάχτηκε μπροστά σου, ένα παιδάκι, ένα εμπόδιο στο δρόμο).

Tags ποδήλατο, πολη, ποδηλασια, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ, γυμναστικη, συνήθεια, άσκηση


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5047 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2300 s // Total time: 2.7347 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X