Υπάρχει η παντοτινή αγάπη;


Υπάρχει η παντοτινή αγάπη;

Στα 20 ζευγάρια μόνο το ένα μπορεί να κρατήσει το πάθος του ζωντανό ακόμα και μετά από μια εικοσαετία κοινού βίου.  

Δεν είναι εκληκτικό να ακούς μια τέτοια είδηση σε μια εποχή όπου τα διαζύγια αυξάνονται κατακόρυφα και οι ανθρώπινες σχέσεις τίθενται υπό έντονη… αμφισβήτηση; Έστω και αν αφορά λίγους, η ελπίδα της αιώνιας αγάπης μπορεί από μόνη της να σε γεμίζει με αισιοδοξία.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stony Βrook της Νέας Υόρκης  που διενήργησε και την έρευνα μελέτησε τους εγκεφάλους ζευγαριών που συνδέονταν επί 20 χρόνια και στη συνέχεια τους συνέκρινε με τους εγκεφάλους νέων εραστών. Το ζευγάρι που είχε διατηρήσει την αγάπη του αναλλοίωτη όταν κοιτούσε ο ένας τη φωτογραφία του άλλου παρουσίαζε τις ίδιες αντιδράσεις με ένα ζευγάρι που βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ερωτικής γνωριμίας.

Η πρώτη επιστημονική απόδειξη της αιώνιας αγάπης ανατρέπει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το έντονο πάθος και η ανασφάλεια που χαρακτηρίζουν τον έρωτα, αρχίζουν να ξεθωριάζουν μετά τους πρώτους δεκαπέντε μήνες και μάλιστα, έπειτα από δέκα χρόνια έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Τι συμβαίνει όμως με αυτά τα ζευγάρια;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως παρουσιάζουν ανάλογα χαρακτηριστικά με τα μονογαμικά εκείνα ζώα που αναγνωρίζουν έναν και μόνο σύντροφο για όλη τους τη ζωή. Τέτοια ζώα είναι οι κύκνοι αλλά και οι αλεπούδες. Αυτά τα ζώα όταν αντικρύζουν τον σύντροφό τους εκκρίνουν από τον εγκέφαλό τους την ορμόνη της ικανοποίησης και της ευχαρίστησης την ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη εκκρίνεται στα πρώτα στάδια μιας ερωτικής γνωριμίας. Ο εγκέφαλος φαίνεται να αναζητά ξανά και ξανά την ίδια ικανοποίηση όσα χρόνια και αν περνά.

Φαίνεται λοιπόν πως η πίστη στην αιώνια αγάπη δεν είναι απατηλή. Όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τα ζευγάρια να λένε πως είναι ακόμα ερωτευμένα με τον σύντροφό τους μετά από τόσα χρόνια γάμου, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι μάλλον κοροιδεύουν τον εαυτό τους, τόνισε ο Καθηγητής Ψυχολογίας Άρθουρ Μπρουκ. «Η μελέτη της εγκεφαλικής τους λειτουργίας είναι όμως αδιάψευστος μάρτυρας και δεν μπορεί να μας παραπλανήσει», καταλήγει.

Tags ερωτας, αγαπη, ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΑΓΑΠΗ, διαζυγιο, ΚΟΙΝΟΣ ΒΙΟΣ, ΠΑΘΟΣ, ΡΟΥΤΙΝΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9042 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2311 s // Total time: 3.1353 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X