Δυσπεψία: πώς να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα


Δυσπεψία: πώς να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα

Πολύ συχνά νιώθουμε έντονα φουσκώματα είτε μετά το φαγητό είτε σε ανύποπτο χρόνο. Τι είναι αυτό που κάνει το στομάχι μας τόσο ευαίσθητο και ευάλωτο σε εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες;  

Το στομάχι έχει την ικανότητα να αντιδρά σε κάθε μας συναίσθημα, σε κάθε άγχος, αγωνία. Είναι ίσως το μοναδικό μας όργανο που ενσωματώνει και εκδηλώνει, κατά κάποιο τρόπο, κάθε μας συναίσθημα. Για παράδειγμα, το στομάχι μας το «αντιλαμβάνεται» και το σωματοποιεί όταν ερωτευόμαστε, φοβόμαστε, είμαστε αγχωμένοι, στενοχωριόμαστε, γελάμε, είμαστε ευτυχισμένοι. Η συνήθης αντίδραση του στομαχιού σε κάθε ερέθισμα είναι είτε το σφίξιμο είτε η αναταραχή είτε ο πόνος. Όλες αυτές οι δράσεις του στομάχου μας το καθιστούν ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανά μας. 

Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να νιώσουμε φούσκωμα στο στομάχι ή αλλιώς δυσπεψία είναι επειδή καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, που είναι πλούσιο σε λιπαρά. Τα λιπαρά συνήθως δυσκολεύουν τις κενώσεις, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα φαγητού στο στομάχι, κάνοντάς μας να νιώθουμε έντονα τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Συνήθως τα γεύματα των ανθρώπων που υποφέρουν από δυσπεψία δεν περιέχουν λαχανικά και φρούτα, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκοιλιότητα.

Για να προλάβετε τη δυσπεψία, θα πρέπει τα γεύματά σας να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, καφέ, τηγανητών και καυτερών φαγητών. Και η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί πολλές φορές για πρόκληση δυσπεψίας. Μπορείτε, επίσης, να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με μαύρο.
Αν η δυσπεψία σας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, αποφύγετε να καταναλώσετε κι άλλα λιπαρά τρόφιμα. Μην αφήσετε το στομάχι σας άδειο για πολλές φορές, αλλά καταναλώστε φρούτα ή μια σαλάτα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εξίσου, σημαντική βοήθεια στην αποφυγή του φουσκώματος αποτελεί και η κατανάλωση προβιοτικών ή μαστίχας Χίου, η οποία είναι γνωστό ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα δυσπεψίας. Εναλλακτικά, προτείνεται το αφέψημα μέντας ή μελισσόχορτου, τα οποία έχουν μαλακτική δράση. Προσοχή! Αποφύγετε το σόδα, διότι έχει αποδειχθεί ότι δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης.

Tags ΔΥΣΠΕΨΙΑ, ΣΤΟΜΑΧΙ, γιατρός, νοσοκομειο, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0527 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3649 s // Total time: 2.4175 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X