ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2012

10 λόγοι για να βάλεις φυτά στο σπίτι

Της Αμάντας Αγκαστινιώτου

shareit!

Θες τη φύση στο σπίτι, θες χρώμα, πρασινάδα, και έξυπνη κάλυψη άσχημων σημείων… Τα φυτά όμως τα χρειάζεσαι και για άλλους πολύ βασικούς λόγους. Είναι οι σύμμαχοί σου για καθαρή ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες τόσο της Nasa όσο και του πανεπιστημίου του Σίδνευ τα φυτά εσωτερικών χώρων μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού, να ρυθμίζουν την υγρασία του, να καταπολεμήσουν την ηχορύπανση και όχι μόνο. Τα φυτά:

1. μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα σε οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.
2. Λειτουργούν ως «συστήματα» καθαρισμού και ανανέωσης του αέρα.
3. Αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα της υγρασίας στο χώρο. Μπορούν να αυξήσουν την υγρασία στον ξηρό αέρα απελευθερώνοντας οξυγόνο, υδρατμούς, και μειώνοντας τα προβλήματα του στατικού αέρα και το κάψιμο στα μάτια.
4. Σε περιόδους ζέστης δροσίζουν την ατμόσφαιρα.
5. Απορροφούν με τη φυλλωσιά τους θορύβους.
6. Φιλτράρουν τη σκόνη και άλλα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια.
7. Λόγω της υγρασίας τους μειώνουν την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και του στατικού ηλεκτρισμού από τις συσκευές που μας περιβάλλουν.
8. Τα φυτά απομακρύνουν τις χημικές τοξίνες από τον αέρα των εσωτερικών χώρων. Ειδικά τις 3  βλαβερότερες: Την φορμαλδεΰδη, την βενζόλη και το τριχλωροαιθυλένιο.
9. Τα φυτά βοηθούν να μειωθεί η κόπωση των ματιών προσφέροντας μια φρέσκια εστία θέασης.
10. Τα φυτά δημιουργούν μια ευχάριστη φυσική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας κάτι από το φυσικό τους περιβάλλον στους εσωτερικούς χώρους.

Τρία κοινά φυτά που συστήνονται για το σπίτι είναι το Areca palm για την σκόνη, το Mother in law's tongue – Σανσεβιέρα ήΤρίζωνη για τη συνεχή παραγωγή οξυγόνου και το Money plant – Πόθος  γνωστός σαν Μανώλης που αφαιρεί τα δηλητήρια. Τα δέκα καλύτερα φυτά για το σπίτι: bewellbuzz

RECENT TWEETSTweets from a list by ilovestyle.com