17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2012

Αλόνησος: Ένας επίγειος παράδεισος

Της Κάκιας Μεγαπάνου

shareit!

Πριν λίγο καιρό οι παραλίες της Αλονήσου επιλέχθηκαν ως οι πιο ποιοτικές, μεταξύ εκατοντάδων σε όλο τον κόσμο, και βραβεύτηκαν ως οι πιο καθαροί, πράσινοι και εναρμονισμένοι με τη φύση βιώσιμοι προορισμοί για διακοπές. Εγώ πάντως έκλεισα εισιτήριο!

Η επιλογή έγινε σε διεθνή διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και στον οποίο συμμετείχαν 1.000 παράκτιοι και νησιωτικοί προορισμοί. Το αγαπημένο νησάκι των Σποράδων, λοιπόν, κέρδισε το διαγωνισμό με τις πιο ποιοτικές παραλίες. Εγώ έψαξα και βρήκα τις πιο ωραίες παραλίες του νησιού για να το διαπιστώσεις ιδίοις όμμασι. Έχουμε και λέμε:

Μουρτιάς (Μικρός και Μεγάλος): Βρίσκονται νότια, κοντά στο Πατητήρι, έχει λεπτό βότσαλο, καθαρά νερά και υπέροχα ταβερνάκια.
Βύθισμα: Ένας απόκρυφος όρμος στρωμένος με ψιλή άμμο.
Μαρπούντα: Η πανέμορφη παραλία του ομώνυμου ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Ρουσούμ Γυαλός: Η πλησιέστερη στο Πατητήρι παραλία, με άσπρο, χοντρό βότσαλο και γραφικά ταβερνάκια.
Σπαρτίνες: Απομονωμένη παραλία, κατάλληλη ακόμα και για γυμνισμό.
Μηλιά: Παραλία με γαλαζοπράσινα, πεντακάθαρα νερά.
Χρυσή Μηλιά: Κοσμική παραλία με ψιλό βότσαλο, ιδανική για water sports.
Τζώρτζη-γιαλός: Μια παραλία με δικό της ξεχωριστό χρώμα.
Γλυφά: Iδανική για κολύμπι και σπορ.
Άγιος Δημήτριος: Ίσως η ομορφότερη και μεγαλύτερη, με καταγάλανα νερά και κατάλευκη, παραλία.
Γυάλια & Βρυσίτσα: Βόρειες παραλίες, στις Παρυφές της Παλιάς Αλοννήσου.
Μεγάλη Άμμος και Αγάλλου Λάκκα: Παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Αξίζει να δείτε:
Πρωτεύουσα της Αλοννήσου είναι το Πατητήρι, το οποίο ωστόσο δεν είναι πολύ γραφικό γιατί με το σεισμό του 1965 έπρεπε να ξαναχτιστεί. Παρόλ’ αυτά έχει πολλά και ωραία καταστήματα και ταβέρνες που αξίζει να πας. Επίσης, πρέπει να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο με ευρήματα από όλες τις περιόδους. Αυτό όμως που πραγματικά δεν πρέπει να χάσεις είναι το παλιό χωριό. Μικροί δρόμοι, καφενεία, σπιτάκια, όλα γραφικά, ενώ η θέα είναι καταπληκτική. Φτάνοντας εκεί μην παραλείψεις να επισκεφθείς το εθνικό θαλάσσιο πάρκο, το μοναδικό στην Ελλάδα με έκταση 2.200τ.χλμ. Είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο! Αποτελεί το καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας Μονάχους-Μονάχους, ενός από τα σπανιότερα είδη θηλαστικών του πλανήτη. Στα Κέντρα Ενημέρωσης που υπάρχουν στην Αλόννησο και τη Σκόπελο, θα ενημερωθείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το επισκεφθείς.

Πού να φάτε:
Αρχικά πρέπει να ξέρεις ότι στην Αλόννησο θα φας οικονομικά και παραδοσιακά. Γι’ αυτό ανακάλυψε τα εδέσματα της περιοχής, όπως η κακαβιά, η μοναδική και γνήσια Αλοννησιώτικη τυρόπιτα, τα φουσκάκια, τα χαμαλιά, τα μυγδαλωτά, το ρυζόγαλο και η καρυδόπιτα καθώς και πολλά ψάρια αλλά και αστακομακαρονάδα. Για φαγητό μπορείς να πας στην περιοχή Βότση με το γραφικό λιμανάκι. Εκεί θα πας στο ταβερνάκι του ‘Πανούλη’ (+302424065055) με μοναδική θέα και καταπληκτικό περιβάλλον. Στη Στενή Βάλα είναι η ομώνυμη ταβερνούλα (+302424065590) που είναι γνωστή και ως ‘Ταβέρνα της Τασίας’ με καταπληκτικά μαγειρευτά, θαλασσινούς μεζέδες ενώ είναι διάσημη και για την αστακομακαρονάδα της. Στην ίδια περιοχή πήγαινε να δοκιμάσεις το φρέσκο ψάρι της ταβέρνας ‘Ο Δύτης και η Καλύμνια’ (+302424065748). Στην παραλία του Λεφτού Γιαλού πήγαινε στον ‘Ελαιώνα’ (+302424066066) όπου δύο ντόπιες μαγείρισσες κάνουν θαύματα. Στη Χώρα, στης ‘Κυρά Νίνας’ θα φας θαυμάσιο κεφτέ. Ενώ στο ‘Χαγιάτι’ θα απολαύσεις το γλυκό σου. Στα Καλαμάκια πήγαινε για φρέσκο ψάρι στο εστιατόριο ‘Μανώλης’ (+302424066262-3) που βρίσκεται σε ταράτσα. Φαντάσου θέα και ρομαντζάδα!

RECENT TWEETSTweets from a list by ilovestyle.com