ΕΛΛAΔΑ

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2013

Αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο Ελληνικής εφημερίδας

shareit!

Σάλο έχει προκαλέσει η δημοσίευση από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα φωτογραφίας που δείχνει τον Παύλο Φύσσα να ξεψυχά. Για χυδαία προσβολή της μνήμης του Παύλου κάνει λόγο η οικογένεια του.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η σοκαριστική φωτογραφία που δημοσιεύει στο σημερινό πρωτοσέλιδο του το Πρώτο Θέμα όπου ο 34χρονος ράπερ Παύλος Φύσσας ξεψυχά στην αγκαλιά της κοπέλας του λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά το δολοφονικό χτύπημα που δέχθηκε απο τον Ρουπακιά.Η φωτογραφία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και την αντίδραση της οικογένειας του δολοφονηθέντος Παύλου. Για «κατάφωρη και χυδαία προσβολή της μνήμης του Παύλου Φύσσα» κάνει λόγο η οικογένειά του, με αφορμή την δημοσίευση φωτογραφίας του μαχαιρωμένου 34χρονου λίγο πριν ξεψυχήσει, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». 

Η δημοσίευση της εφημερίδας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη δημοσίευση στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», φωτογραφίας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα λίγο πριν ξεψυχήσει.

Η δημοσίευση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ενημέρωσης, αλλά, αντιθέτως, προσβάλλει κατάφωρα τους κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματος και τις πανανθρώπινες αξίες.

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι ο σεβασμός της προσωπικότητας του ατόμου, η διακριτικότητα και η ευαισθησία καθώς και ο σεβασμός τόσο του νεκρού όσο και των πενθούντων συγγενών και φίλων είναι πρωταρχική υποχρέωση του δημοσιογράφου (άρθρο 2 Αρχών Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος).

Η δημοσιογραφία για να δικαιώνει το ρόλο της οφείλει να μην υποκύπτει στην ευκολία και στον εντυπωσιασμό. Αντιθέτως, πρέπει να είναι αποκαλυπτική και να ξεσκεπάζει τους σκοτεινούς κύκλους και τα σχέδια που εξυφαίνουν. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, όπου κι αν εργάζονται, μέσα στις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και οι ίδιοι, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οφείλουν με νηφαλιότητα να ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία. Να αποκαλύψουν στον ελληνικό λαό το πραγματικό πρόσωπο της «Χρυσής Αυγής», καθώς και ότι παραμένει μία ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ενδυθεί τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος.

RECENT TWEETSTweets from a list by ilovestyle.com