Πώς να τρως υγιεινά όταν βγαίνεις έξω για φαγητό


Πώς να τρως υγιεινά όταν βγαίνεις έξω για φαγητό

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Μια σωστή διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει και γεύματα εκτός σπιτιού. Ακόμα και αν ακολουθείς πλάνο διατροφής ή αν απλώς  θέλεις να τρέφεσαι υγιεινά, μπορείς να το καταφέρεις και στα γεύματα απ’ έξω. 

Ακολούθησε τα πιο κάτω διατροφικά tips τα οποία θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ισορροπία στα γεύματα σου και να μην ξεφύγεις κατά πολύ από τις θερμίδες σου.

1. Έλεγξε από πριν το μενού του εστιατορίου που θα επισκεφθείς με την παρέα σου. 

Ρίξε μια ματιά για να δεις αν περιλαμβάνει επιλογές που ταιριάζουν με τις διατροφικές σου προτιμήσεις. Σκέψου τι θα πάρεις από πριν ούτως ώστε να μην επιλέξεις βιαστικά εκείνη την ώρα.

2. Επίλεξε ισορροπημένα γεύματα.

Αναζήτησε πιάτα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και καλά λιπαρά, μαζί με πολλά λαχανικά. Πρωτεΐνη περιέχουν το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα θαλασσινά. Υδατάνθρακας υπάρχει στο ψωμί, το ρύζι, την πατάτα, τη γλυκοπατάτα, το κινόα και τα ζυμαρικά. Στα καλά λιπαρά ανήκουν το ελαιόλαδο και οι ελιές. Φρόντισε το πιάτο σου να περιλαμβάνει πάντα σαλάτα ή βραστά/ψητά λαχανικά.

3. Πρόσεξε πως είναι μαγειρεμένο το γεύμα σου.

Προτίμησε μεθόδους μαγειρέματος όπως ψήσιμο στη σχάρα, το φούρνο ή τον ατμό αντί για τηγάνισμα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της συνολικής περιεκτικότητας σε θερμίδες και τα λιπαρά του πιάτου σου.

4. Μην αδιαφορήσεις για το μέγεθος της μερίδας.

Οι μερίδες των εστιατορίων συνήθως είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα έτρωγες στο σπίτι. Αν κάνεις προσπάθεια απώλειας βάρους, το να καταναλώσεις περισσότερες θερμίδες θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχεις την απώλεια που επιθυμείς (βέβαια αυτό θα συμβεί αν το κάνεις συχνά). Αν η μερίδα σου είναι μεγάλη, μοίρασε την με κάποιο φίλο σου ή κράτησε το μισό για το σπίτι για να το φας την επόμενη μέρα.

5. Δώσε προσοχή στις σάλτσες.

Πολλά πιάτα έρχονται με σάλτσες που μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες, ζάχαρη και λίπος. Ζήτησε να είναι στο πλάι, έτσι ώστε να μπορείς να ελέγξεις πόσο θα βάλεις στο πιάτο σου ή επίλεξε πιάτα με ελαφριές σάλτσες.

6. Τα ποτά μπορεί να προσθέσουν αρκετές θερμίδες.

Ποτά όπως ζαχαρούχα αναψυκτικά, κοκτέιλ και γλυκά παγωμένα τσάγια μπορούν να προσθέσουν πολλές κενές θερμίδες στο γεύμα σου. Επίλεξε να πιείς νερό, αναψυκτικό ή τσάι χωρίς ζάχαρη, σόδα ή ένα ποτήρι απλό αλκοολούχο ρόφημα (π. χ μπύρα ή κρασί) αν προτιμάς αλκοόλ.

7. Άκουσε το σώμα σου.

Κατανάλωνε το γεύμα σου με αργούς ρυθμούς και μάσησε καλά την κάθε μπουκιά απολαμβάνοντας το. Δώσε σημασία στα σημάδια πείνας και κορεσμού. Μόλις νιώσεις ότι χόρτασες, σταμάτα να τρως. Δεν χρειάζεται να το φας όλο. Στόχος σου θα πρέπει να είναι να είσαι χορτάτος/η και όχι να νιώσεις δυσφορία από το φαΐ.

8. Και κάτι τελευταίο! Να απολαύσεις την κάθε στιγμή.

Το να τρως έξω θα πρέπει να αποτελεί μια ωραία εμπειρία χωρίς άγχος ή ενοχές για τις επιλογές σου. Οπότε απόλαυσε το και ακόμη και αν ξεφύγεις λίγο, την επομένη μέρα συνεχίζεις κανονικά με τη διατροφή σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags Διατροφή, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4116 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2603 s // Total time: 2.6720 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X