Δίαιτα yo-yo: Πέντε τρόποι για να τη σταματήσεις  


Δίαιτα yo-yo: Πέντε τρόποι για να τη σταματήσεις  

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Δίαιτα yo-yo είναι η κατάσταση κατά την οποία ξεκινάς μια δίαιτα, χάνεις κάποια κιλά, την σταματάς, επαναπροσλαμβάνεις το βάρος που έχασες και στη συνέχεια ξεκινάς και πάλι δίαιτα. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που για κάποια άτομα γίνεται συνήθεια και τρόπος ζωής. 

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει όμως η δίαιτα yo-yo στην ανθρώπινη υγεία;

•    Μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου. Η συνεχής πρόσληψη μειωμένων θερμίδων και οι στερητικές δίαιτες (πολύ χαμηλών θερμίδων) έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού, γίνονται δηλαδή λιγότερες καύσεις στον οργανισμό.

•    Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος εμφάνισης μιας διατροφικής διαταραχής. Η συνεχής προσκόλληση με το βάρος και η διαταραγμένη σχέση με το φαγητό κάνει το άτομο πιο ευάλωτο στην ανορεξία ή τη βουλιμία.

•    Μπορεί να αυξήσει το σπλαχνικό λίπος. Η διαρκής απώλεια και επαναπρόσληψη του βάρους πιθανόν να αυξήσει το λίπος στην κοιλιακή περιοχή. Τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους κάνουν μεγαλύτερο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.

•    Οι συνεχόμενες δίαιτες μπορεί ακόμη να προκαλέσουν απώλεια μυϊκού ιστού αντί λίπους.

Βάλε τέλος στη δίαιτα yo-yo:

•    Σταμάτα να βάζεις ταμπέλες στο φαγητό ως "καλό" ή "κακό". Σημασία δεν έχει μόνο το τι τρως, αλλά και πόσο συχνά το τρως. Στα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής χωράνε και τα πιο ανθυγιεινά τρόφιμα σε λιγότερη συχνότητα και ποσότητα από τα υγιεινά. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αποκλείεις από τη διατροφή σου κάθε τι όχι τόσο υγιεινό. Μην ακολουθείς τη λογική του «όλα ή τίποτα». Έτσι δημιουργείς στέρηση στο σώμα σου, αντί να το ακούς και να το σέβεσαι.

•    Μάθε να τρως ενσυνείδητα. Άκουσε το σώμα σου, μάθε τα σημάδια πείνας, κορεσμού, πότε πεινάς πραγματικά και πότε όχι. Επίλεξε τις κατάλληλες τροφές για να θρέψεις τον οργανισμό σου και να τον εφοδιάσεις με τα συστατικά που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή.

•    Επικεντρώσου στην αυτοφροντίδα και τη διαχείριση του στρες. Όταν είσαι αγχωμένη ή δεν βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου, ξεσπάς στη διατροφή και αυτό δεν είναι υγιές.

•    Κάνε άσκηση, η οποία και θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους αλλά και θα ενισχύσει το μεταβολισμό σου. 

•    Ζήτησε καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας. Η διαιτολόγος θα σε εκπαιδεύσει διατροφικά και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια υγιή σχέση με το φαγητό. Στόχος σου πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος χωρίς στερήσεις και υπερβολές. Για να σταματήσεις μια για πάντα το φαινόμενο yo-yo χρειάζεται να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να αλλάξεις τρόπο ζωής έτσι ώστε να μην επαναπροσλαμβάνεις το βάρος που έχασες.
 

Tags Δίαιτα, διαιτα yo-yo, διατροφολόγος, υγεια, διατροφημ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0093 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0402 s // Total time: 0.0496 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X