5+1 διατροφικοί μύθοι


5+1 διατροφικοί μύθοι

Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Συχνά ακούμε διάφορες θεωρίες περί διατροφής, που πολλές φορές δεν έχουν αποδειχθεί  επιστημονικά και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. Τέτοιου είδους θεωρίες, που συνήθως διαδίδονται από διάσημους ή «influencers», δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά γίνονται πιστευτές από πολλούς.

Δες πιο κάτω μερικούς διατροφικούς μύθους και τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Μύθος 1: «Όταν κάνεις δίαιτα δεν πρέπει να τρως υδατάνθρακες»

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό και αποτελεί το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού. Οι υδατάνθρακες δεν ευθύνονται από μόνοι τους για την αύξηση του βάρους σου, αλλά η υπερκατανάλωση τους. Αν καταναλώνεις τη σωστή για εσένα ποσότητα, το βάρος σου δεν θα αυξηθεί. Άρα αν θέλεις να χάσεις κιλά, θα πρέπει η διατροφή σου να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες) στη σωστή αναλογία και ποσότητα. Για την απώλεια κιλών απαραίτητο είναι το θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή το να λαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι και όχι το να αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων!

Χρήσιμο tip: προτίμησε τα δημητριακά ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και ψωμί ολικής, καστανό ρύζι) για μια πιο υγιεινή επιλογή σε υδατάνθρακες.

Μύθος 2: «Αν θέλεις να χάσεις κιλά, μην τρως το βράδυ»

Τα τρόφιμα έχουν όλες τις ώρες τις ίδιες θερμίδες! Δεν έχει σχέση η ώρα που θα φας με το αν θα αυξηθεί ή όχι το βάρος σου. Αν μέσα στη μέρα καταναλώσεις όσες θερμίδες χρειάζεσαι, είτε φας στις 19:00 είτε στις 22:00 δεν υπάρχει διαφορά. Αν όμως, δεν έχεις καταναλώσει κάποιο σνακ το απόγευμα και φας αργά το βραδινό σου, είναι πιθανό ότι θα πεινάς πολύ, έτσι ίσως καταλήξεις να φας μεγαλύτερη μερίδα. Άρα και περισσότερες θερμίδες, που αν είναι κάτι που γίνεται συχνά τότε ναι ίσως οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Η λύση είναι να προσέχεις τη μερίδα σου και να μην ξεχνάς τα μικρά υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας γιατί είναι πολύ σημαντικά.

Μύθος 3: «Αποφεύγω τη γλουτένη γιατί θέλω να τρώω πιο υγιεινά»

Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι πιο υγιεινά ούτε θα σου δώσουν κάποιο επιπλέον όφελος, εκτός αν πάσχεις από κοιλιοκάκη ή έχεις δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη δεν παίζει κανένα ρόλο στις θερμίδες, στην υγεία ούτε στο βάρος ενός ατόμου. Οπότε αν δεν είναι απαραίτητο να τρως τρόφιμα χωρίς γλουτένη, δηλαδή δεν έχεις δυσανεξία ή κοιλιοκάκη, δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσεις από τη διατροφή σου.

Μύθος 4: «Για να χάσω βάρος πρέπει να στερηθώ αγαπημένα τρόφιμα»

Για να χάσεις κιλά δε χρειάζεται να σταματήσεις να τρως ό,τι σου αρέσει, αλλά να ακολουθείς ένα πιο ισορροπημένο και υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αν σου αρέσουν τα γλυκά μπορείς να τα απολαμβάνεις πιο αραιά και σε μικρές ποσότητες. Όλα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας αρκεί να τρώμε με μέτρο.

Μύθος 5: «Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη»

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, τα αυγά δεν ευθύνονται για την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί ωστόσο με την κατανάλωση κορεσμένων και τρανς λιπαρών (τηγανιτά φαγητά, junk food, γλυκά και σοκολάτες, κρέας με λίπος, γαλακτοκομικά υψηλά σε λιπαρά, βούτυρο).

Μύθος 6: «Χρειάζεται να κάνω δίαιτα για αποτοξίνωση»

Η αποβολή τοξικών ουσιών μέσω διαιτών και σκευασμάτων όπως χάπια, ροφήματα, κάψουλες κλπ αποτελεί μύθο. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να «φιλτράρει» και να αποβάλει άχρηστες ουσίες μέσω του δέρματος, των εντέρων, του συκωτιού και των νεφρών. Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσεις το σώμα σου να κάνει detox είναι να τρέφεσαι ισορροπημένα, να ασκείσαι και να πίνεις αρκετό νερό.

Μην επηρεάζεσαι από συστάσεις ή εμπειρίες ατόμων που δε γνωρίζουν, σε ότι αφορά τη διατροφή και την υγεία σου. Να συμβουλεύεσαι πάντα πτυχιούχους διαιτολόγους οι οποίοι μπορούν να σε καθοδηγήσουν και να σε εκπαιδεύσουν σωστά.



# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0954 s (278 Queries.) // Parse time: 0.3250 s // Total time: 3.4204 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X