Παγωτό και υγιεινή διατροφή - Πως να τα συνδυάσεις;


Παγωτό και υγιεινή διατροφή - Πως να τα συνδυάσεις;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τον αγαπημένο “πειρασμό” του καλοκαιριού   

Ποιος είπε ότι αν προσέχεις τη διατροφή σου δεν μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου παγωτό; Το έχουμε πει πολλές φορές, τίποτα δεν απαγορεύεται φτάνει να ξέρουμε να τρώμε με μέτρο. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής όλα χωράνε, ακόμα και το παγωτό. 

Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα είδη παγωτού για όλα τα γούστα. Συνήθως, είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά ενώ μπορείς να συναντήσεις και πιο light επιλογές χαμηλές σε λιπαρά και ζάχαρη.

Παγωτό sorbet

Το sorbet δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού αποτελείται από φρούτα, νερό και συνήθως ζάχαρη. Ενώ είναι χαμηλό σε λιπαρά, είναι πλούσιο σε ζάχαρη – αν σου αρέσει, προτίμησε κάποιο με γλυκαντικά. 

Παγωτό sherbet

Είναι η πιο κρεμώδης εκδοχή του sorbet. Αποτελείται από φρούτα και γαλακτοκομικά (γάλα, κρέμα ή αυγά). Τα λιπαρά του κυμαίνονται μεταξύ 1 – 3%, ενώ αν είναι περισσότερο, τότε δεν ανήκει πλέον σε αυτήν την κατηγορία, αλλά πρόκειται για "κανονικό" παγωτό.

Κανονικό παγωτό

Με τον όρο αυτό εννοούμε το παγωτό με κρεμώδη και πλούσια υφή, που παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα και είναι πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Υπάρχουν βέβαια και πιο διαιτητικές επιλογές, για παράδειγμα με λιγότερα λιπαρά, χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη και με γλυκαντικά όπως είναι το στέβια. 

Παγωτό γιαούρτι

Πρόκειται για παγωμένο γιαούρτι με γεύση, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό σε λιπαρά. Όμως αν θα επιλέξεις εσύ τα υλικά, πρόσεξε τι θα προσθέσεις: προτίμησε κάποιο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και απόφυγε να βάλεις σοκολάτα.

Παγωτό ξυλάκι

Συνήθως είναι παγωτό βανίλια ή σοκολάτα με επικάλυψη σοκολάτας ή / και ξηρών καρπών. Υπάρχει και σε πιο light εκδοχή με λιγότερες θερμίδες.

Τι να προσέξεις στην ετικέτα ενός συσκευασμένου παγωτού:

•    Συστατικά: όσο πιο λίγα συστατικά έχει τόσο το καλύτερο 

•    Θερμίδες: τα περισσότερα χαμηλά σε θερμίδες παγωτά έχουν λιγότερο από 150 θερμίδες ανά μερίδα - αν ακολουθείς πρόγραμμα απώλειας βάρους αυτά είναι κατάλληλα για σένα

•    Μερίδα: προσοχή στην αναγραφόμενη μερίδα και στη συσκευασία διότι πολλές φορές η μερίδα είναι μικρότερη από αυτήν που νομίζουμε

•    Λιπαρά / Πρόσθετα σάκχαρα: μάθε να συγκρίνεις τα παγωτά μεταξύ τους έτσι ώστε να επιλέγεις αυτά που είναι χαμηλότερα σε αυτά τα συστατικά. Πάντα κοιτάμε τη διατροφική ετικέτα στα 100γρ προϊόντος. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη καλό είναι να επιλέγουν παγωτά με γλυκαντικά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

•    Κορεσμένα λιπαρά: όσο λιγότερα έχει τόσο το καλύτερο

Είδη παγωτού και η διατροφική τους αξία, ανά 100g:

Εφόσον η κατανάλωση του γίνεται με μέτρο, μία με δύο φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, το παγωτό μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής. Μία κανονική μερίδα είναι ένα κύπελο των 150g ή 2 μπάλες παγωτό. Βέβαια η συχνότητα αλλά και η μερίδα που θα φας εξαρτάται από τις διατροφικές σου ανάγκες και στόχους. Μην ξεχνάς ότι η υπερβολική κατανάλωση σε συνδυασμό με καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, κάτι που ισχύει για όλα τα τρόφιμα! Σημασία έχει να καταναλώνεις τα γλυκά σου συνειδητά και μόνο όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags παγωτο, Διατροφή, θερμίδες, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6995 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3147 s // Total time: 3.0142 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X