Διατροφικά tips για το Πάσχα


Διατροφικά tips για το Πάσχα

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα οι περισσότεροι βγαίνουν εκτός της διατροφικής τους ρουτίνας λόγω των πασχαλινών εδεσμάτων και των οικογενειακών εορταστικών τραπεζιών. Ακόμη και αν προσέχετε το βάρος σας, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε κάτι ή να ακολουθείτε λανθασμένες τακτικές με σκοπό να μην βάλετε κιλά. Μπορείτε να δοκιμάσετε απ’ όλα αρκεί να ξέρετε να τρώτε με μέτρο και όχι ανεξέλεγκτα.  Η διατροφή αυτές τις μέρες χρειάζεται προσοχή, καθώς η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα και δυσπεψία. Ακόμη, άτομα με αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, ουρικό οξύ ή διαβήτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο στο τι θα επιλέξουν να φάνε όσο και στην ποσότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να μην μένετε πολλές ώρες νηστικοί για να ελέγχετε καλύτερα τι θα καταναλώσετε μέσα στην ημέρα. Κάτι που κάνουν πολλοί γιατί νομίζουν θα τους βοηθήσει ενώ στην πραγματικότητα δεν ωφελεί σε κάτι είναι το να μένουν νηστικοί σχεδόν όλη τη μέρα για να φάνε όσο θέλουν στο εορταστικό τραπέζι. Αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού και σε όχι και τόσο θρεπτικές επιλογές λόγω αυξημένης πείνας. 

Τι μπορείτε να κάνετε: φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα και τα ενδιάμεσα σας σνακ κανονικά. Ως ενδιάμεσα σνακ μπορείτε να καταναλώσετε ένα φρούτο, λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς, άπαχο γιαούρτι με μέλι ή λίγα κράκερ με τυρί. Αυτό θα σας κρατήσει χορτάτους και έτσι θα καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στο τραπέζι. Το άλλο κύριο γεύμα της μέρας μπορεί να αποτελείται από μια σαλάτα εποχής, δημητριακά με γάλα, ένα τοστ ή ένα άλλο ελαφρύ γεύμα.

Ο κανόνας του πιάτου: στο εορταστικό τραπέζι της Κυριακής, γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα, το ¼  με κρέας και το άλλο ¼ με υδατάνθρακα (π.χ πατάτα, ψωμί, ρύζι). Πριν ξεκινήσετε να βάζετε φαγητό στο πιάτο σας, δείτε πρώτα τι φαγητά υπάρχουν και επιλέξτε τι σας αρέσει περισσότερο. Αποφύγετε να γεμίσετε το πιάτο σας δεύτερη φορά. Ξεκινήστε με τη σαλάτα, μασάτε αργά το φαγητό σας και όταν νιώσετε κορεσμό σταματήστε να τρώτε. 

Δείτε πιο κάτω μερικά χρήσιμα διατροφικά tips:

•    Όσον αφορά στο κρέας, η πιο άπαχη επιλογή είναι το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, μετά έρχεται το χοιρινό και στο τέλος το αρνί που είναι το πιο λιπαρό. 
•    Αποφύγετε να καταναλώσετε τηγανιτά φαγητά και προσέξετε την ποσότητα αλατιού που θα βάλετε στο πιάτο σας.
•    Μαζί με το γεύμα μην ξεχάσετε να πίνετε νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να καταναλώσετε κάποιο αλκοολούχο ποτό πάντα με μέτρο. Μην ξεχνάτε ότι έχουν και αυτά θερμίδες.
•    Αν θα φάτε σούπα ρύζι αυγολέμονο το βράδυ της Ανάστασης, η μερίδα είναι ένα μέτριο πιάτο των 300 – 350γρ.
•    Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στις φλαούνες, καταναλώστε μία μικρή φλαούνα (περίπου 90γρ) στη θέση του πρωινού είτε του βραδινού γεύματος μαζί με σαλάτα. Οι φλαούνες με αναρή έχουν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τις παραδοσιακές. 
•    Σε περίπτωση που ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής, συνεχίστε το κανονικά μετά τις γιορτές του Πάσχα! Μην πέσετε στην παγίδα να κάνετε κάποια ακραία δίαιτα για να διορθώσετε τη «ζημιά» γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βάλετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Καλό Πάσχα σε όλους!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags πασχα, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7884 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3620 s // Total time: 3.1504 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X