6+1 ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου


6+1 ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Οι επιδράσεις του λίπους στη διατροφή είναι αμφιλεγόμενες.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ελαιόλαδο - ειδικά το έξτρα παρθένο - είναι καλό για εσάς.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί μερικά από τα αντιοξειδωτικά και τις βιοδραστικές ενώσεις από τις ελιές. Για το λόγο αυτό, θεωρείται πιο υγιεινό από την πιο εκλεπτυσμένη ποικιλία ελαιολάδου.

Γιατί το ελαιόλαδο είναι τόσο ξεχωριστό;

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ένα είδος λιπαρών οξέων των οποίων η κατανάλωση έχει επανειλημμένα συσχετισθεί με επιθυμητές αλλαγές στο λιπιδαιμικό προφίλ. Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι οι φαινόλες, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενδιαφέρον έχει ότι το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι πολλαπλά πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από το απλό ελαιόλαδο, πράγμα που τονίζει την σημασία της παραγωγικής διαδικασίας. 

Ποια τα οφέλη του στην υγεία;

1.    Βοηθάει στη μείωση του βάρους

Ένα από τα κυριότερα και πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι το ελαιόλαδο αποδομεί το λίπος μέσα από τα ίδια τα λιποκύτταρα του οργανισμού καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Έτσι, εκτός από το ότι αυτό συμβάλει στη μείωση του βάρους, ταυτόχρονα βοηθάει τη ρύθμιση της ινσουλίνης.

2.    Είναι αντικαρκινικό

Μοιάζει τόσο θαυματουργό που θα μπορούσε να αποτελεί μια μυθική τροφή αλλά είναι αλήθεια: τα συστατικά του ελαιόλαδου τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθάνε στην μακροζωία. Όμως έχει και πιο συγκεκριμένες ιδιότητες καθώς βοηθάει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, του διαβήτη καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου!

3.    Καταπολεμάει το Αλτσχάιμερ

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συναντάμε κατά κόρον στο ελαιόλαδο αποτρέπουν την εξασθένηση του εγκεφάλου και καταπολεμάνε την δημιουργία ασθενειών που μειώνουν την αντιληπτική ικανότητα όπως το Αλτσχάιμερ.

4.    Είναι αντι-γηραντικό

Δεν είναι τυχαίο ότι το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο σε πολλές μάσκες ομορφιάς που λειτουργούν ενάντια στην γήρανση. Έχει να κάνει με το ότι οι βιταμίνες A,, D, E και K που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση των κυττάρων, κάτι που σημαίνει πως λειτουργεί και ως αντι-γηραντικό!

5.    Είναι υγιές για τις εγκύους

Το να τρέφεται μια γυναίκα με ελαιόλαδο την περίοδο που είναι έγκυος είναι μια πολύ προωθητική κατάσταση για το βρέφος καθώς βελτιώνει τα ψυχοκινητικά αντανακλαστικά του βρέφους και του χαρίζει αναπτυξιακά πλεονεκτήματα.

6.    Είναι φυσικό παυσίπονο

Όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες που έχουν γίνει, το ελαιόλαδο εμπεριέχει ουσίες με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κάτι που σημαίνει πως μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα φυσικό παυσίπονο!

7.    Καταπολεμάει τις ασθένειες

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και μας προστατεύουν από ασθένειες. Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και κάνει την αναπνοή ευκολότερη κάτι που επίσης εμποδίζει την εμφάνιση ασθενειών.

Συμπερασματικά

Το ελαιόλαδο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά αλλά και στην διατροφή των Ελλήνων. Η αξία του, που χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ποιότητάς του η οποία και είναι απαραίτητο να τηρείται αυστηρά. 

Αυτές λοιπόν τις αρχές, γνωρίζουν πολύ καλά οι Κρητικοί ήδη από την περίοδο της Μελέτης των Εφτά Χωρών και συνεχίζουν και σήμερα να μας δίνουν το πολύτιμο ελαιόλαδο με τα πλουσιοπάροχα οφέλη του.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: [email protected]

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, ελαιόλαδο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3507 s (280 Queries.) // Parse time: 0.2555 s // Total time: 2.6063 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X