Σοκολάτα υγείας: Γιατί να την προτιμάς;


Σοκολάτα υγείας: Γιατί να την προτιμάς;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει για το σνακ που πρέπει να εντάξεις στο διατροφλόγιό σου. 

Υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας, τα οποία χωρίζονται κυρίως σε τρεις κατηγορίες όπως ξέρουμε οι περισσότεροι: η λευκή, η σοκολάτα γάλακτος και η μαύρη σοκολάτα. 

Η σοκολάτα υγείας παρασκευάζεται από σπόρους κακαόδεντρου ή από σκόνη κακάο η οποία επεξεργάζεται σε υψηλή θερμοκρασία. Το κακάο και η καθαρή σκόνη κακάο έχουν αντιοξειδωτικά και πολλά οφέλη για την υγεία. Η μαύρη σοκολάτα είναι αποδεδειγμένα μία από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές. Για να πάρουμε όλα τα οφέλη που έχει να μας δώσει, επιλέγουμε σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70%.

Η διατροφική της αξία: μια μικρή μερίδα (περίπου 20γρ) με περιεκτικότητα σε κακάο 70 – 85% αποδίδει 120 θερμίδες, 1.6γρ πρωτεΐνη, 8.6γρ λιπαρά, 9.2γρ υδατάνθρακες, 4.8γρ σάκχαρα και 2.2γρ φυτικές ίνες. Είναι επίσης πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου ενώ περιέχει μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, καλίου και σεληνίου. 

Γιατί να προτιμάς τη σοκολάτα υγείας;

•    Είναι τρόφιμο με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχει, μεταξύ άλλων, πολυφαινόλες, φλαβανόλες και κατεχίνες. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι.  Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά θα καταναλώσεις.

•    Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Παράλληλα αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη και μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.

•    Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κακάο, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

•    Προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο, λόγω των φλαβανολών, βελτιώνεται η κυκλοφορία αίματος στο δέρμα και δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας.

Τι πρέπει να προσέξεις στην κατανάλωση της; Την ποσότητα! Η σοκολάτα υγείας, παρόλο που είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό τρόφιμο, δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με την κλασική σοκολάτα γάλακτος ή την λευκή σοκολάτα αλλά καλό είναι να μην την υπερκαταναλώνεις. Μία μερίδα των 20 – 25 γραμμαρίων την ημέρα είναι αρκετή έτσι ώστε να μην υπερβείς κατά πολύ τις ενεργειακές σου ανάγκες.

Δεν είναι όλες οι σοκολάτες υγείας το ίδιο θρεπτικές. Προτίμησε να αγοράσεις αυτήν με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο. Συνήθως οι σοκολάτες με το περισσότερο κακάο, έχουν λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη, αλλά περισσότερα λιπαρά. Από την άλλη, όσο περισσότερο κακάο υπάρχει, τόσο περισσότερα και τα αντιοξειδωτικά. Διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες, βλέπεις την περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, έτσι μπορείς να επιλέξεις την σοκολάτα με τα λιγότερα. 

Τι να θυμάσαι: Η μαύρη σοκολάτα είναι αντιοξειδωτικό τρόφιμο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες και προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο. Επίλεξε αυτήν με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο και κατανάλωσε 20 – 25γρ για να λάβεις όλα τα οφέλη της, χωρίς να κάνεις κατάχρηση. Στην τελική, όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να καταναλώνονται ισορροπημένα και με μέτρο.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, υγεια, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0693 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3740 s // Total time: 2.4433 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X