Η διατροφική αξία του πορτοκαλιού


Η διατροφική αξία του πορτοκαλιού

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Τα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και οι περισσότεροι το έχουν συσχετίσει με τη βιταμίνη C, καθώς αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης, όμως το πορτοκάλι μπορεί να μας προσφέρει πολλά περισσότερα. 

Διατροφική αξία του πορτοκαλιού:

Ένα μέτριο σε μέγεθος πορτοκάλι (περίπου 140 γρ) αποδίδει μόνο 73 θερμίδες, 1.3 γρ πρωτεΐνη, 16.5 γρ υδατάνθρακες και 0.2 γρ λιπαρά.
Το πορτοκάλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πλούσιο σε ασβέστιο το οποίο διατηρεί υγιή και δυνατά τα οστά. Επίσης περιέχει κάλιο, θειαμίνη, φυλλικό οξύ αλλά και φυτικές ίνες.

Οφέλη για την υγεία

•    Συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και την προστασία από χρόνια νοσήματα. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες, πράγμα που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

•    Έχει αντιοξειδωτική δράση. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες ενώ η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του δέρματος κρατώντας το νεανικό και λαμπερό. Η συγκεκριμένη βιταμίνη επίσης προστατεύει τα κύτταρα και βοηθά στην αναδόμηση τους.

•    Συμβάλλει στη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος ενώ παράλληλα μπορεί να προστατεύσει από κατάθλιψη και προβλήματα μνήμης, λόγω της περιεκτικότητας του σε φυλλικό οξύ. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου. 

•    Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό.

•    Συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού αφού είναι πλούσιο σε νερό. Η επαρκής ενυδάτωση διατηρεί την πνευματική και σωματική ευεξία, βελτιώνει την κυκλοφορία, συμβάλλει στην αποβολή άχρηστων ουσιών και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Το πορτοκάλι αποτελεί γευστικό και εύκολο σνακ ως προς την κατανάλωση του. Μπορείς το φας μόνο του ή συνδυασμένο με λίγους ξηρούς καρπούς, μπορείς να το προσθέσεις στις σαλάτες ή το wrap σου, να το καταναλώσεις σαν φρέσκο χυμό, ακόμη και να βάλεις μερικές σταγόνες πορτοκαλιού στο νερό σου για να το κάνεις πιο εύγευστο. 

Αν το προτιμάς στη μορφή χυμού, επίλεξε να είναι σπιτικός χυμός, ώστε να αποφύγεις την πρόσθετη ζάχαρη που βρίσκεται συχνά στους χυμούς εμπορίου. Να έχεις ακόμη υπόψη σου ότι ένα μέτριο πορτοκάλι αντιστοιχεί σε μισό ποτήρι χυμό. Το φρέσκο πορτοκάλι έχει συγκριτικά περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με τον χυμό, καθώς κατά την επεξεργασία του οι περισσότερες φυτικές ίνες απομακρύνονται.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags Πορτοκαλι, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.0229 s (249 Queries.) // Parse time: 1.0290 s // Total time: 4.0520 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X