ΠΑΣΥΚΑΦ: Εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και εξάλειψη του ιού HPV


ΠΑΣΥΚΑΦ: Εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και εξάλειψη του ιού HPV

Διαβάστε αναλυτικά   

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, μέσω του προγράμματος εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV που ξεκίνησε το 2010 με σκοπό την εκμηδένιση των καρκίνων που προκαλεί, διεξάγει αυτή την περίοδο εκστρατεία ενημέρωσης ενισχύοντας παράλληλα την πρωτογενή καθώς και τη δευτερογενή πρόληψη. 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου προσφέρουν την εξέταση ΠΑΠ τεστ Παγκύπρια, σε μειωμένη τιμή ή και δωρεάν, στις γυναίκες ηλικίας 25-60 ετών που πρέπει να ελεγχθούν αλλά δεν δικαιούνται φέτος να κάνουν την εξέταση, μέσω ΓεΣΥ. Η προσφορά ισχύει μέχρι το τέλος του 2022 και καλούνται όσες ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στον τηλεφωνικό αριθμό 77771986. Ως αποτέλεσμα της πολυετούς δράσης του ΠΑΣΥΚΑΦ μέσω του προγράμματος εξάλειψης του HPV, ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται πλέον δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από έντεκα (11) μέχρι δώδεκα (12) ετών και 364 ημερών.

Αναμφίβολα, η έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου διευκολύνει τη διαδικασία της θεραπείας και αυξάνει τα ποσοστά αποθεραπείας. Η πανδημία της νόσου Covid-19 ωστόσο, έχει επιφέρει δραματική μείωση στον αριθμό των προληπτικών εξετάσεων ρουτίνας καρκίνου που διενεργήθηκαν από τον ενήλικα πληθυσμό κατά την τελευταία διετία παγκόσμια .

Ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.  Μεταδίδεται και προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να επιφέρουν, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, διάφορες μορφές καρκίνου όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (του λαιμού), καθώς και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, το 2018 καταγράφηκαν 33 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Oι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη  μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων,  την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή γυναικολογικού καρκίνου παγκοσμίως και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου 604.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με αυτό τον καρκίνο. Ωστόσο θεωρείται ως ένας καρκίνος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί έγκαιρα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD. 

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων του ΠΑΣΥΚΑΦ είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.


 

Tags πασυκαφ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9734 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3736 s // Total time: 3.3470 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X