Πώς μπορείς να τρως απ' έξω αλλά να μην χαλάσεις τη διατροφή


Πώς μπορείς να τρως απ

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Ας το παραδεχτούμε όλοι μας έχουμε παραγγείλει έστω μια φορά στην ζωή μας φαγητό απ’ έξω. Πόσες φορές άλλωστε μετά από μια κουραστική μέρα δεν έχεις σκεφτεί “ποιος μαγειρεύει τώρα; Τι φαγητό να παραγγείλω απ’ έξω!” Λοιπόν δεν είσαι ο μόνος… είναι γνωστό  άλλωστε πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, όπως φοιτητές και εργαζόμενοι στηρίζουν την διατροφή τους κυρίως πάνω στο delivery.

Αν αγαπάς το delivery και φοβάσαι πως αυτό θα σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση του σώματος που θέλεις, μην φοβάσαι.

Υπάρχουν τρόποι για να τρως απ’ έξω αλλά χωρίς να φοβάσαι πως θα πάρεις βάρος.

Βήμα πρώτο: Βάλε το φαγητό που παρήγγειλες σε κανονικό πιάτο.

Τα κουτάκια του delivery, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ρύζι ή τα ζυμαρικά, είναι μεγαλύτερα από την μέση μερίδα. Φρόντισε να σερβίρεις το φαγητό απ’ έξω σε κανονικό πιάτο, για να υπολογίσεις πιο σωστά την ποσότητα.

Βήμα δεύτερο: Μοιράσου τη μερίδα:

Ειδικά αν θα απολαύσεις ένα πιάτο με περισσότερες θερμίδες όπως η καρμπονάρα ή το κοτόπουλο tikka masala, γιατί πολλές φορές το φαγητό που παραγγέλνουμε είναι περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε ή προστάσει η διατροφή μας.

Βήμα τρίτο: Μην παραγγείλεις το πιάτο με τις περισσότερες θερμίδες.

Κράτα μια ισορροπία ακόμα και στο delivery. Αν έφαγες πίτσα προχτές, φρόντισε να παραγγείλεις κάτι πιο υγιεινό, όπως μια σαλάτα ή ένα burger και άφησε στην άκρη το ένα από τα δύο ψωμάκια για να γλυτώσεις τις έξτρα θερμίδες.

Βήμα τέταρτο: Προσοχή στο συνοδευτικό

Εντάξει, είναι υπέροχες οι τηγανιτές πατάτες με κοτόπουλο απ’ έξω αλλά τα ψητά λαχανικά δεν θα κάνουν μεγάλη ζημιά στη διατροφή σου. Όπως και το καστανό ρύζι αντί του λευκού και μια σαλάτα αντί των ζυμαρικών.

Βήμα πέμπτο: Άσε κάτω το αναψυκτικό

Ακόμα κι αν το μαγαζί από το οποίο θα παραγγείλεις, σου δίνει δώρο το αναψυκτικό. Ζήτα την εναλλακτική του ανθρακούχου νερού.

Βήμα έκτο: Απόφυγε τη σος, ακόμα και την ατομική

Αν θες να φας απ’ έξω αλλά και να μην φορτωθείς έξτρα θερμίδες, απόφυγε τις σος, ή φτιάξε μια δική σου. Πες όχι στην κέτσαπ, τη σος μουστάρδας ή τη μαγιονέζα και φτιάξε μια δική σου σος με γιαούρτι και αγγούρι.

Επιπλέον tips:

•    Όσον αφορά το κρέας επίλεξε ψητό κρέας (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού) ή ψητό ψάρι με γαρνιτούρα ρύζι ή λαχανικά. Προτιμάμε τα ψητά ή βραστά ορεκτικά, τις σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και τα χόρτα.

•    Αν λατρεύεις το ιταλικό, επίλεξε καλύτερα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, λαχανικών ή θαλασσινών και συνόδευσέ τα με λίγο τριμμένο τυρί και μια φρέσκια πράσινη σαλάτα χωρίς σος ή 2 κομμάτια πίτσα με λαχανικά (η ρόκα είναι υπέροχη επιλογή και πολύ ιταλική).

•    Στο κινέζικο οι καλύτερες επιλογές είναι το κοτόπουλο και το ρύζι στον ατμό με λαχανικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να παραγγείλουμε πάπια Πεκίνου με μόνο με 1-2 πίτες και σαλάτα εποχής.

•    Στο Ιαπωνικό, η ιδανική επιλογή είναι το σούσι με θαλασσινά (6 κομμάτια είναι αρκετά) και σαλάτα.

•    Κι αν θες σουβλάκια, μπορείς να πεις ναι στα σουβλάκια κοτόπουλου με πίτα και σαλάτα.

Συνοψίζοντας:

Όταν κάποιες μέρες είναι πιο απαιτητικές, το φαγητό απ’ έξω είναι μια εύκολη λύση. Δεν χρειάζεται να το αφαιρέσεις, τελείως, από τη ζωή σου. Η πρότασή μου είναι να προτιμάς συχνότερα το σπιτικό φαγητό, να επιλέγεις τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας που θα σου δώσουν ενέργεια και να αποφύγεις να παραγγέλνεις συστηματικά, κάνοντας συνειδητές επιλογές, χωρίς να παρασύρεσαι.

Και μην ξεχνάς! 

Στο δικό σου χέρι είναι η οπτική που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα σου και πιο συγκεκριμένα:

•    Να γεύεσαι αντί να τρως!

•    Να παρατηρείς αντί να βλέπεις!

•    Να κατανοείς αντί να ακούς!

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2944 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3503 s // Total time: 2.6447 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X