Μήνας ενημέρωσης για τον ανδρικό καρκίνο από τον ΠΑΣΥΚΑΦ


Μήνας ενημέρωσης για τον ανδρικό καρκίνο από τον ΠΑΣΥΚΑΦ

Διαβάστε αναλυτικά  

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ μέσα από το πρόγραμμά του για τον ανδρικό καρκίνο, συνεχίζει τη δράση του ενημερώνοντας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και των όρχεων.  

Στο πλαίσιο αυτό ο ΠΑΣΥΚΑΦ είναι στη διάθεση του κοινού για παροχή ενημερωτικού υλικού και οργάνωση διαδικτυακών διαλέξεων ή διά ζώσης, τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του Covid-19. Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κυπριακής Ουρολογικής Εταιρείας και της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.  

Ο καρκίνος του προστάτη στην Κύπρο είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας το 2018 καταγράφηκαν 456 περιστατικά σε άνδρες ηλικίας 65 με 74 ετών. Είναι νόσος που αναπτύσσεται αργά και πολλοί άνδρες που διαγιγνώσκονται με αυτό το είδος του καρκίνου ζουν για πολλά χρόνια χωρίς συμπτώματα και χωρίς αυτός να εξαπλώνεται και να γίνεται απειλητικός για τη ζωή τους. 

Η διάγνωση γίνεται με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο που περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για μέτρηση της ποσότητας του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου στο αίμα (PSA) και τη δακτυλική εξέταση. Ο έλεγχος συστήνεται από τους ειδικούς όπως ξεκινήσει από την ηλικία των 50 ετών, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό (άτομο πρώτου βαθμού με εμπειρία καρκίνου του προστάτη) όπου οι άνδρες θα πρέπει να προβαίνουν σε διαγνωστικές εξετάσεις από την ηλικία των 40 - 45 ετών.  

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη είναι προβλήματα κατά την ούρηση όπως αργή ή αδύναμη ροή των ούρων, συχνοουρία ή νυκτουρία, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στους μηρούς, στους γοφούς και στο στήθος, αδυναμία ή μούδιασμα στα πόδια και απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου. Οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη είναι η μεγάλη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα. 

Ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε αγόρια και άνδρες συνήθως 15 - 44 ετών. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώδυνη διόγκωση, δυσφορία ή αίσθημα μουδιάσματος, μικρό ψηλαφητό ογκίδιο μεγέθους κόκκου ρυζιού ή μπιζελιού, ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο, ευαισθησία ή πόνος στους μαστούς

Για τον καλύτερο έλεγχο των όρχεων, συστήνεται όπως γίνεται αυτοεξέταση στην περιοχή, μία φορά τον μήνα.  Καταλληλότερη ώρα για αυτοεξέταση είναι μετά από ένα ζεστό ντους, όταν το δέρμα του όσχεου είναι πιο χαλαρό και οι όρχεις μπορούν να ψηλαφηθούν ευκολότερα.

Οι γενικές συστάσεις για την πρόληψη και μείωση των πιθανοτήτων για καρκίνο του προστάτη και των όρχεων είναι η υιοθέτηση του «Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του Καρκίνου» που περιλαμβάνει την αποφυγή του καπνίσματος, την υγιή δίαιτα, τη φυσική δραστηριότητα και τη διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.

Για περισσότερες πληροφορίες για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΠΑΣΥΚΑΦ στο www.pasykaf.org.


 

Tags πασυκαφ, καρκινος του προστατη


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1614 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3840 s // Total time: 2.5454 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X