Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ω3 λιπαρά οξέα


Ρευματοειδής αρθρίτιδα και ω3 λιπαρά οξέα

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Ο όρος «αρθρίτιδα» προέρχεται από δύο ελληνικές λέξεις: «αρθρό», που σημαίνει «άρθρωση» και «itis», που σημαίνει «φλεγμονή». Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και όλοι επηρεάζουν τις αρθρώσεις.

Το πιο συνηθισμένο είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ). Επιτίθεται στον σκληρό, εύκαμπτο χόνδρο μέσα και γύρω από την άρθρωση. Προκαλούμενη κυρίως από τη φθορά, η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει γενικά τους ηλικιωμένους. Η δεύτερη πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA). Η RA είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα να προσβάλει την αρθρική κάψουλα και άλλους μαλακούς ιστούς. Και οι δύο τύποι αρθρίτιδας προκαλούν φλεγμονή και πόνο στις αρθρώσεις.

Κατάλληλη διατροφή είναι παρόμοια με τη μακρόχρονη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει τα συμπτώματα ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το επίκεντρο είναι τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως το ψάρι, το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα καρύδια και οι σπόροι.

Λιπαρά οξέα και αρθρίτιδα!

Αρχικά ας αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί τύποι ω-3 λιπαρών οξέων, ωστόσο οι τρεις από αυτούς είναι οι πιο σημαντικοί, οι ALA (Άλφα Λινολεϊκό Οξύ), EPA (Εικοσαπεντανοϊκό οξύ)και DHA (Δοκοσαεξαονικό οξύ). Τα ALA ω-3 λιπαρά βρίσκονται κυρίως σε φυτικές τροφές και πρέπει να μετατραπούν πρώτα σε ζωικής μορφής ω-3 οξύ (ΕΡΑ ή DHA), προτού να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα μας, ωστόσο μόνο ένα μικρό αυτού μετατρέπεται στην μορφή που θέλουμε, ενώ τα EPA και DHA βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια.

Έτσι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν κυρίως οι ζωικές τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια.

Γιατί θέλουμε ω-3 λιπαρά οξέα στην αρθρίτιδα; 

Πρόσφατα οι ερευνητές έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον στα οφέλη που έχουν τα λιπαρά οξέα όσον αφορά την ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή. Τα οξέα αυτά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, η οποία προκαλεί οίδημα και πόνο. Αποτελέσματα ερευνών τα καθιστούν εξαιρετικά επωφελές για τα άτομα με αρθρίτιδα. Έτσι προτείνεται η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας λιπαρού ψαριού, μία φορά την εβδομάδα για τη μείωση του κινδύνου ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Πηγές ω-3 λιπαρών οξέων 

Καλές επιλογές λιπαρών ψαριών αποτελούν ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, η πέστροφα και ο φρέσκος τόνος. Εκτός των ζωικών πηγών αρκετά καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων είναι επίσης το ελαιόλαδο όπου περιέχεται η βιταμίνη Ε η οποία δρα αντιοξειδωτικά και βοηθάει στη φλεγμονή. Επίσης άλλες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, και πολλοί σπόροι, όπως από chia και λινάρι, ακόμα τα βρίσκουμε και σε άλλα φυτικά τρόφιμα όπως το κατσαρό λάχανο, το σπανάκι, η σόγια

Συμπερασματικά τα ω-3 λιπαρά οξέα όπως αποδεικνύεται έρχονται με πολλά οφέλη για την υγεία γενικότερα, τόσο συνολικά όσο και ειδικά για την αρθρίτιδα.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags στελλα πετριδου, Διατροφή, ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ, Ω3


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8388 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3269 s // Total time: 2.1657 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X