Μπορώ να καταναλώνω τυρί αν θέλω να χάσω βάρος;


Μπορώ να καταναλώνω τυρί αν θέλω να χάσω βάρος;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου δίνει τις απαντήσεις που ψάχνεις.   

Το τυρί είναι ένα από τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνότερα ανά το παγκόσμιο. Υπάρχει τεράστια ποικιλία τυριών στην αγορά, με διαφορετική διατροφική αξία το κάθε ένα. Το τυρί μπορεί να μπει στο σάντουιτς, στις σαλάτες, σαν συνοδευτικό στο γεύμα σου, ακόμη και μαζί με φρούτα μέσα σε κάποιο platter.

Ίσως αναρωτιέσαι αν το τυρί είναι υγιεινό τρόφιμο ή αν μπορείς να το καταναλώνεις όταν θέλεις να χάσεις βάρος και η απάντηση είναι ναι! Το τυρί είναι τρόφιμο πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη και άλλα ιχνοστοιχεία. Σε περίπτωση που προσπαθείς να χάσεις μερικά περιττά κιλά καλό θα είναι να επιλέξεις κάποιο τυρί χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά και να προσέξεις τη μερίδα σου. Η μερίδα για τα τυριά είναι μια φέτα ή ένα μικρό κομμάτι περίπου 15 γρ – 30 γρ ανάλογα το τυρί.

Πιο κάτω θα δεις τη διατροφική αξία μερικών τυριών:

Edam

Είναι ένα ημίσκληρο τυρί με αυθεντική χώρα προέλευσης την Ολλανδία. Μπορεί να προστεθεί σε σάντουιτς ή τοστ και έχει ήπια αλμυρή γεύση. Το edam μπορείς να το βρεις σε κανονική και light εκδοχή.

Φέτα

Είναι ένα μαλακό, αλμυρό είδος τυριού με χώρα προέλευσης την Ελλάδα. Παράγεται συνήθως από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Είναι τυρί πλούσιο σε αλάτι αλλά σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, αν επιλέξεις τη χαμηλή σε λιπαρά εκδοχή.

Χαλούμι 

Ίσως το αγαπημένο είδος τυριού στην Κύπρο! Παρασκευάζεται από πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα ή με κάποιο μίγμα από αυτά. Υπάρχει full fat και low fat. Γενικά είναι τυρί με αρκετά λιπαρά και αλάτι. Θέλει προσοχή από άτομα που πάσχουν από υπέρταση.

Τυρί cottage

Πρόκειται για ένα τυρί σαν κρέμα που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Είναι αρκετά πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες, ειδικά η light εκδοχή του, κάτι που το κάνει ιδανικό για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος. Το τυρί cottage μπορεί να προστεθεί πάνω σε ψωμί, κράκερ ή μέσα σε σαλάτες.

Μοτσαρέλα

Είναι ένα μαλακό λευκό τυρί που παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα. Περιέχει ορισμένα βακτήρια τα οποία δρουν ως προβιοτικά και είναι χαμηλό σε αλάτι σε σχέση με άλλα τυριά. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες (π.χ Caprese) ή σε διάφορες συνταγές.

Gouda

Πρόκειται για ένα πιο γλυκό κίτρινο τυρί με αυθεντική προέλευση την Ολλανδία και το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. Μπορείς να το επιλέξεις σε κανονική ή χαμηλή σε λιπαρά εκδοχή.

Όπως παρατήρησες, η light εκδοχή των τυριών είναι σαφώς καλύτερη επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά και βέβαια για άτομα που τρέφονται ισορροπημένα και προσέχουν τη διατροφή τους. Μπορείς να καταναλώνεις κάθε μέρα κάποιο τυρί, προτιμότερο να είναι light και φυσικά στη σωστή ποσότητα για εσένα ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες. Για περισσότερες συμβουλές και ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο μπορείς να συμβουλευτείς τη διαιτολόγο σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags τυρι, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1465 s (251 Queries.) // Parse time: 0.3772 s // Total time: 2.5236 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X