6+1 λόγοι για να εντάξετε στην διατροφή σας το ρόδι


6+1 λόγοι για να εντάξετε στην διατροφή σας το ρόδι

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σας λέει όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε. 

Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. 

Τα ρόδια είναι εξαιρετικά νόστιμα και ωφέλιμα φρούτα που μπορούν να βοηθήσουν δραστικά ως μέρος διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους και να βελτιώσουν την πέψη. Επιπλέον, υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι το φρούτο αυτό με την χαρακτηριστική βαθυκόκκινη εμφάνιση μπορεί ακόμη και να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Τα ρόδια είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Τα ρόδια έρχονται με μια παχιά φλούδα που δεν τρώγεται, ενώ το εσωτερικό του φρούτου περιέχει εκατοντάδες κόκκινους, ζουμερούς σπόρους. Τα σπόρια αυτά του ροδιού μπορούν είτε να καταναλωθούν αυτούσια είτε να μετατραπούν σε χυμό ροδιού με ελαφρύ στύψιμο.

Διατροφική Αξία του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.

Άλλα οφέλη των ροδιών για την βελτίωση της υγείας θα σας πείσουν να τα συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας. Αναλυτικά:

1.    Η κατανάλωση ροδιών μπορεί να έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση καθώς επίσης μπορεί να προστατεύσει το ανθρώπινο σώμα από διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία

2.    Η συχνή κατανάλωση ροδιού συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και της λειτουργίας της πέψης

3.    Η καθημερινή κατανάλωση του ροδιού πιθανά να συμβάλλει δραστικά στη ρύθμιση της ροής του αίματος

4.    Το ρόδι αποτελεί εξαιρετική πηγή πλήθους βιταμινών και μετάλλων που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων

5.    Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε φυτικές ίνες, συμβάλλει επίσης στην καλύτερη υγεία του εντέρου, και περαιτέρω στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας

6.    Η συχνή κατανάλωση του ροδιού έως δύο συνεχείς εβδομάδες συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε καλά επίπεδα. 

7.    Σύμφωνα με επιστήμονες, ένα φλιτζάνι με σπόρους ροδιού καθημερινά έως και δύο εβδομάδες θα αρχίσει να δείχνει εμφανή διαφορά στο βάρος. Πώς μπορεί να καταναλωθεί;

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ως φρούτο ή να προτεθεί κάλλιστα σε σαλάτες, προσθέτοντας οξύτητα. Επίσης, επιλέγεται συχνά η κατανάλωση του χυμού του. Καλό είναι να καταναλώνετε χυμό που έχετε στύψει ή αν θέλετε να επιλέξετε κάποιον του εμπορίου, δώστε σημασία, ώστε να αναγράφει «100% φυσικός χυμός» και να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Εν κατακλείδι, το ρόδι μπορεί να αποτελέσει μέρος της ποικιλίας των φρούτων που προτείνονται σε καθημερινή βάση, καθώς με τη σειρά του θα προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist
 

Tags ρόδι, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5364 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3278 s // Total time: 2.8642 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X