7 λόγοι που θα σε πείσουν να τρως βρώμη!


7 λόγοι που θα σε πείσουν να τρως βρώμη!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, σου λέει τα πλεονεκτήματα κατανάλωσης βρώμης!   

Η βρώμη αποτελεί μια πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή, με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι δημητριακό ολικής άλεσης και πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η συχνή κατανάλωση της βρώμης συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην αγορά μπορείς να βρεις νιφάδες βρώμης, οι οποίες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν ένα θρεπτικό και πλήρες πρωινό σε συνδυασμό με γάλα ή γιαούρτι, κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο ή και ξηρούς καρπούς. Μπορείς επίσης να την αφήσεις στο ψυγείο για μερικές ώρες μέσα σε γάλα ή νερό αν την προτιμάς σε μορφή χυλού (porridge). Εκτός από τις νιφάδες όμως υπάρχουν και αρκετά είδη μπισκότων και κράκερ από βρώμη για να επιλέξεις. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να διαβάζεις τη διατροφική ετικέτα του προϊόντος για να διαλέξεις το χαμηλότερο σε σάκχαρα ή θερμίδες – πάντα ανάλογα με τις δικές σου ανάγκες.

Γιατί να τρως βρώμη:

1) Είναι πολύ θρεπτική.

Αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως: φώσφορο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και Β5 κ.α. Σε σχέση με άλλα δημητριακά, έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά.

2) Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Περιέχει πολυφαινόλες και ένα είδος αντιοξειδωτικών που δεν το βρίσκουμε σε άλλο τρόφιμο (avenanthramides). Έρευνες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ουσία μειώνει την αρτηριακή πίεση και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

3) Περιέχει β-γλυκάνες (beta-glucan).

Πρόκειται για διαλυτές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

4) Μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης οδηγούν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

5) Βοηθά στη ρύθμιση των τιμών σακχάρου στο αίμα.

Ειδικά όσον αφορά σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, η συχνή κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει να ρυθμιστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6) Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, λόγω του αυξημένου κορεσμού.

Μετά την κατανάλωση βρώμης, νιώθουμε χορτάτοι για αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα που μειώνει τις λιγούρες κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι, μπορούμε να ρυθμίσουμε καλύτερα την όρεξη μας και να τρώμε λιγότερο.

7) Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.

Λόγω των φυτικών ινών, η συχνή κατανάλωση της βρώμης μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα αποτελεσματικά.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags ΒΡΩΜΗ, Διατροφή, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7141 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3209 s // Total time: 3.0351 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X