Βιταμίνη D: Γιατί είναι συχνή η έλλειψη της και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις


Βιταμίνη D: Γιατί είναι συχνή η έλλειψη της και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Η βιταμίνη D, η οποία είναι μια από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και αποκαλείται επίσης "βιταμίνη του ήλιου", είναι υπεύθυνη κυρίως για την υγεία των οστών. Ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα, συμβάλλει στη λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ έχει συσχετιστεί και με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο πιο βασικός τρόπος παραγωγής της βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Παρόλο που είμαστε στην Κύπρο, μια χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη στη βιταμίνη αυτή. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να διαγνωστούν με αιματολογικές εξετάσεις, ενώ η ανεπάρκεια σε αυτή δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα. Στην περίπτωση που υπάρχει πολύ σοβαρή έλλειψη, το άτομο παρουσιάζει φθορά στα οστά με αποτέλεσμα να έχει πόνο και αδυναμία στα οστά του.

Για να μπορέσει το σώμα μας να συνθέσει τη βιταμίνη D, θα πρέπει να είμαστε στον ήλιο για 10 -15 λεπτά ημερησίως με ακάλυπτο το πρόσωπο και τα χέρια. Βέβαια τις μέρες που η θερμοκρασία είναι στα ύψη, αυτό δε συνίσταται καθώς η έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 μέχρι τις 16:00 θεωρείται επικίνδυνη. Ένας άλλος τρόπος να λάβουμε τη βιταμίνη D είναι μέσω της διατροφής μας.

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Τα άτομα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D είναι αυτά που περνούν πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι (ηλικιωμένοι, άτομα που δεν μπορούν να μετακινούνται εύκολα) και άτομα με σκούρο δέρμα, καθώς αυτό απορροφά λιγότερο ηλιακό φως. Επίσης κινδυνεύουν να παρουσιάσουν ανεπάρκεια άτομα που:

  • δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D
  • έχουν κοιλιοκάκη ή νόσο του Crohn
  • πάσχουν από χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο
  • παίρνουν ορισμένα φάρμακα (π.χ αντιεπιληπτικά)
  • είναι παχύσαρκα

Διατροφικά συμπληρώματα

Στην αγορά κυκλοφορά βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και D3 (χοληκαλσιφερόλη) ως συμπλήρωμα. Πριν να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, αρρυθμίες ή πέτρες στα νεφρά.

Διατροφή

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι:

  • Λιπαρά ψάρια (π.χ σολομός, ξιφίας)
  • Ξηροί καρποί
  • Δημητριακά πρωινού και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D
  • Τυρί
  • Αυγά
  • Μανιτάρια

Για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D, μπορείς να καταναλώνεις τρόφιμα που είναι καλές πηγές της βιταμίνης συχνά και να βγαίνεις έστω για λίγα λεπτά τη μέρα στον ήλιο, εκτός βέβαια τις μέρες που η θερμοκρασία είναι στα ύψη. Μπορείς να το συνδυάσεις με λίγο περπάτημα ή κάποια άλλη σωματική άσκηση! Η λήψη διατροφικού συμπληρώματος ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της έλλειψης της βιταμίνης D, πάντα ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία σου και αφού συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags βιταμίνη d, Διατροφή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8616 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3609 s // Total time: 2.2225 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X