Αναψυκτικά: Μπορούν να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής;


Αναψυκτικά: Μπορούν να είναι μέρος μιας σωστής διατροφής;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, σε συμβουλεύει πώς να τα καταναλώνεις με μέτρο!  

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν κάποιο όφελος για την υγεία μας και καλό είναι να περιορίζουμε την κατανάλωση τους. Γνωρίζετε όμως γιατί; Ο λόγος δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά και η συσχέτιση τους με την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων.

Τα αναψυκτικά έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά γύρω στο 1900 στις ΗΠΑ, ενώ μερικές δεκαετίες αργότερα ήταν διαθέσιμα παγκόσμια. Για πολλούς από μας, το γνωστό μαύρο αναψυκτικό αποτελεί καθημερινή συνήθεια. Πρόκειται για ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό ρόφημα και φαντάζει ιδανικό τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Συστάσεις:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει ότι η πρόσληψη ζάχαρης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης. Για ένα άτομο που λαμβάνει 2000 kcal την ημέρα, αυτό ισοδυναμεί με 50 γρ. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) κινούνται σε αυστηρότερα πλαίσια και συνιστούν οι άντρες να μην καταναλώνουν περισσότερο από 36 γρ πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα ενώ οι γυναίκες όχι περισσότερο από 25 γρ.

Ένα τενεκεδάκι συνηθισμένου μαύρου αναψυκτικού (330 ml) μας δίνει:

  • 139 kcal
  • 0 γρ λιπαρά
  • 35 γρ υδατάνθρακες
  • 35 γρ σάκχαρα (πρόσθετη ζάχαρη)
  • 0 γρ πρωτεΐνη
  • 0 γρ αλάτι

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών έχει συσχετιστεί με:

• Αύξηση σωματικού βάρους: Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η πρόσληψη θερμίδων να είναι μεγαλύτερη από το πόσες θερμίδες «καίμε» κάτι που αποτελεί αιτία αύξησης βάρους και λίπους. Αν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

• Σακχαρώδη Διαβήτη: Η εμφάνιση του έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση ροφημάτων πλούσιων σε ζάχαρη. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν συμβαίνει συχνά.

• Καρδιακές παθήσεις: Έρευνες συσχέτισαν την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων με διάφορες παθήσεις της καρδιάς όπως η στεφανιαία νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά τριγλυκερίδια.

• Λιγούρες: Έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι η ζάχαρη μπορεί να γίνει εθιστική και επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους, κάνοντας αναφορά στον παρόμοιο τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου κατά τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες. Αν παρατηρείς ότι έχεις συχνά λιγούρες για αναψυκτικό και σου είναι αδύνατο να τις καταπολεμήσεις, τότε ίσως να είναι αυτός ο λόγος.

Τύποι αναψυκτικών:

Εκτός από το κανονικό, υπάρχει και η light επιλογή στην αγορά, με διάφορες ονομασίες όπως αναψυκτικό διαίτης, χωρίς ζάχαρη κλπ. Οι πιο light εκδοχές δεν έχουν θερμίδες ούτε πρόσθετη ζάχαρη, αλλά περιέχουν γλυκαντικά για να πετύχουν την γλυκιά γεύση. Αν συγκρίνουμε το κανονικό αναψυκτικό με το διαίτης, προφανώς είναι προτιμότερο να επιλέξουμε το δεύτερο. Έχει σχεδόν την ίδια γεύση και ταυτόχρονα γλιτώνουμε τις θερμίδες και φυσικά τη ζάχαρη.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ιδανικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αναψυκτικά δεν έχουν κάποια θρεπτική αξία και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας, δεν θα έπρεπε να τα καταναλώνουμε. Αν επιθυμούμε παρόλα αυτά να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, καλό είναι να επιλέγουμε αυτά που δεν έχουν ζάχαρη και βέβαια να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αναψυκτικά, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5112 s (249 Queries.) // Parse time: 0.6813 s // Total time: 3.1924 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X