Παγωτό: Επίλεξε το κατάλληλο για σένα!


Παγωτό: Επίλεξε το κατάλληλο για σένα!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος, σου προτείνει τις πιο γλυκές επιλογές με χαμηλές θερμίδες!   

Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και πολλές από εσάς ήδη κάνατε το πρώτο σας μπάνιο για φέτος. Και αφού είναι ώρα για παραλία, σίγουρα είναι ώρα και για παγωτό, έτσι? Το παγωτό, άκρως δροσερό επιδόρπιο, αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό σνακ. Στο εμπόριο υπάρχουν άπειρα είδη παγωτού και με διάφορες γεύσεις για όλα τα γούστα. Συνήθως, είναι ένα τρόφιμο αρκετά πλούσιο σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά. Μπορούμε όμως να επιλέξουμε σωστά και να το καταναλώνουμε με μέτρο! Ελάτε να δούμε τα κύρια είδη παγωτών, ποια είναι τα πιο υψηλά σε θερμίδες και ποια να προτιμήσουμε αν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Παγωτό sorbet

Το sorbet δεν περιέχει γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού αποτελείται από φρούτα, νερό και συνήθως ζάχαρη. Αυτό το είδος παγωτού είναι χαμηλό σε λιπαρά, όμως μπορεί να είναι πλούσιο σε ζάχαρη – αν σας αρέσει, προτιμήστε κάποιο χωρίς πρόσθετη ζάχαρη με γλυκαντικά.

Παγωτό sherbet

Είναι η πιο κρεμώδης εκδοχή του sorbet. Αποτελείται από φρούτα και γαλακτοκομικά (γάλα, κρέμα ή αυγά). Τα λιπαρά του κυμαίνονται μεταξύ 1 – 3%, ενώ αν είναι περισσότερο, τότε δεν ανήκει πλέον σε αυτήν την κατηγορία, αλλά πρόκειται για «κανονικό» παγωτό.

Κανονικό παγωτό

Με τον όρο αυτό εννοούμε το παγωτό με κρεμώδη και πλούσια υφή, που παρασκευάζεται με γαλακτοκομικά προϊόντα και συχνά είναι πλούσιο σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες. Υπάρχουν βέβαια και πιο light επιλογές, για παράδειγμα με λιγότερα λιπαρά, χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη και με γλυκαντικά όπως είναι το στέβια.

Παγωτό γιαούρτι

Αυτό το είδος παγωτού, που κατά βάση είναι παγωμένο γιαούρτι με γεύση, έχει γίνει πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια. Είναι αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όμως αν θα επιλέξετε εσείς τα υλικά, προσέξετε τι θα προσθέσετε: προτιμήστε κάποιο φρούτο ή ξηρούς καρπούς και αποφύγετε να βάλετε σοκολάτα.

Τι να προσέξετε όταν διαβάζετε την ετικέτα ενός συσκευασμένου παγωτού:

• Συστατικά: όσο πιο λίγα συστατικά έχει τόσο το καλύτερο

• Θερμίδες: τα περισσότερα χαμηλά σε θερμίδες παγωτά έχουν λιγότερο από 150kcal ανά μερίδα

• Μερίδα: προσοχή στην αναγραφόμενη μερίδα και στη συσκευασία διότι πολλές φορές η μερίδα είναι μικρότερη από αυτήν που νομίζουμε

• Πρόσθετα σάκχαρα: μην επιλέγετε παγωτά που έχουν περισσότερο από 16g / 100g απλά σάκχαρα

• Κορεσμένα λιπαρά: επιλέγετε παγωτά με λιγότερο από 5g / 100g

Πιο κάτω θα δείτε έναν πίνακα με τη διατροφική αξία διαφορετικών παγωτών (ανά 100 g)


 

Το παγωτό μπορεί να αποτελεί μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και μπορείτε να το καταναλώνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα (αναλόγως ποιο θα επιλέξετε). Μία κανονική μερίδα είναι ένα κύπελο των 150 g ή 2 μπάλες παγωτό. Φυσικά το καταναλώνουμε με μέτρο, όπως και όλα τα τρόφιμα άλλωστε!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags παγωτο, Διατροφή, αντρια ιωαννου, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6409 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3202 s // Total time: 2.9611 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X