Είναι αλήθεια ή μύθος τα αφροδισιακά φαγητά;


Είναι αλήθεια ή μύθος τα αφροδισιακά φαγητά;

Η Έλενα Τρουλλίδου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος σου λέει πως συνδέονται οι τροφές με την ερωτική διάθεση!   

Τα λεγόμενα "αφροδισιακά φαγητά", με βάση ισχυρισμούς μπορούν να προσφέρουν ενέργεια, διέγερση, να συμβάλουν στην αναπαραγωγή. 

Δεν υπάρχουν όμως αρκετές επιστημονικές αποδείξεις, που να αποδεικνύουν τις δράσεις τους. 

Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά σε διάφορα τρόφιμα, τα όποια προσφέρουν τόνωση και αναζωογόνηση.

Άλλωστε, το ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι τροφών με αφροδισιακές ικανότητες έχει τεθεί από την αρχαιότητα ακόμα και μια σειρά από τρόφιμα ή συνδυασμοί τους, π.χ. μέλι και σουσάμι, σκόρδο, κρασί, σαφράν,  έχουν προταθεί από τον Ιπποκράτη,  τον Αριστοτέλη, και άλλους.

H ερωτική διάθεση σχετίζεται με την εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Σημαντικοί για τη μεταφορά των ερεθισμάτων είναι οι νευροδιαβιβαστές, χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο. 

Συμβάλλουν στην καλή μνήμη και προσοχή, αυξάνουν την καλή διάθεση και την ευφορία. 

Σοκολάτα και ερωτική διάθεση

Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ερωτική διάθεση. Είναι μια τροφή με έντονα ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες, κυρίως λόγω της παρουσίας της φαινυλαιθυλαμίνης. 

Παίζει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση ενδορφινών από τον εγκέφαλο, που φτιάχνουν τη διάθεσή μας, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Περιέχει καφεΐνη, που διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Θαλασσινά για το αναπαραγωγικό

Τα όστρακα (στρείδια, μύδια) και τα μαλάκια (χταπόδι) είναι πλούσια σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, στοιχεία απαραίτητα για την παραγωγή διαφόρων ορμονών, όπως τα ανδρογόνα και η τεστοστερόνη. 

Tα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή νιασίνης (βιταμίνης B3), η οποία συμβάλλει στην καλύτερη αιμάτωση. 

Ξηροί καρποί για καλύτερο κυκλοφορικό

Oι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι σπόροι κουκουναριού) βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία. Περιέχουν ψευδάργυρο, ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η μυρωδιά τους είναι διεγερτική 

Τρόφιμα με Ω3 

Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και αποτελούν ένα φυσικό ενισχυτικό διάθεσης. 

Επίσης τα ψάρια αποτελούν πηγή βιταμίνης D, η οποία λειτουργεί σα φυσικό αντικαταθλιπτικό και ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ηρεμία. 

Τροφές πλούσιες σε ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί.

Σύκα

Είναι πλούσια σε σάκχαρα και δυναμωτικά. Αυξάνουν την αντοχή και θεωρείται ότι δρουν βοηθητικά στη σεξουαλική λειτουργία, αν και αυτή τους η δράση δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς επιστημονικά

Μέλι

Μαζί με το βασιλικό πολτό θεωρούνται αφροδισιακά, κυρίως λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. 

Ειδικότερα, το μέλι έχει από την αρχαιότητα τη φήμη ενός εξαιρετικού αφροδισιακού, το οποίο μάλιστα αποτελούσε και το βασικό συστατικό σε παρασκευάσματα κατά της ανικανότητας. 

Σκόρδο

Παρ’ όλη την έντονη μυρωδιά του, αποτελεί ένα ιδιαίτερο βότανο στην αύξηση της libido… Το σκόρδο περιέχει αλλισίνη, ένα συστατικό που αυξάνει τη ροή του αίματος 

Μυρωδικά-πικάντικα-καυτερά

Είναι τροφές (π.χ. μουστάρδα, τζίντζερ, κανέλα, πιπέρι, τσίλι, κάρι, βανίλια, κ.τ.λ), που όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος, εντείνουν την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε υπεραιμία. 

Προσοχή όμως! H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το στομάχι (γαστρικές ευαισθησίες).

Σαφράν

Το σαφράν (κρόκος) αποτελεί ένα σπάνιο «θησαυρό» της φύσης, που όπως έχει βρεθεί από μελέτες τονώνει και ενισχύει τον οργανισμό ενώ οι αφροδισιακές του ιδιότητες έχουν διερευνηθεί τόσο σε πειραματόζωα, όσο και σε ανθρώπους.

Αλκοόλ: είναι διεγερτικό; 

Το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. φαλαινοειδή) που περιέχει αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Η αυξημένη κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. 

Τροφές που μειώνουν το άγχος 

Η μειωμένη παραγωγή της ουσίας GABA (γαμμα - αμινοβουτυρικό οξύ) που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του νευρικού συστήματος, αυξάνει το άγχος. 

Πολύ βοηθητικά τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως: καστανό ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτες, αλλά και το  μπρόκολο, το σπανάκι.
100% αποτελεσματικά 

Η έλλειψη άσκησης έχει συσχετιστεί με προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 50% όσων έχουν διαβήτη καθώς και το 44% όσων έχουν υπέρταση έχουν μειωμένη λίμπιντο.

Το ίδιο ισχύει και για το όσους έχουν καθιστική ζωή παρακολουθώντας τηλεόραση >3 ώρες την ημέρα.

Η αλάνθαστη συνταγή για την καλή κυκλοφορία του αίματος και την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων, είναι: 
φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και αποφυγή της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και του καπνίσματος. Ικανοποιητικός ύπνος και ενυδάτωση.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com
 

Tags Σοκολατα, αφροδισιακα φαγητα, υγεια, Διατροφή, ελενα τρουλλιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0008 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0257 s // Total time: 0.0265 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X