Θέλεις να έχεις υγιές και λαμπερό δέρμα; Μπορείς να το πετύχεις με τη διατροφή σου!


Θέλεις να έχεις υγιές και λαμπερό δέρμα; Μπορείς να το πετύχεις με τη διατροφή σου!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διατροφολόγος – διαιτολόγος μας συμβουλεύει ποιες τροφές να επιλέγουμε για να το πετύχουμε   

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος όργανο του σώματος. Με τα χρόνια, γίνεται λιγότερο ελαστικό, έχει περισσότερες ατέλειες, εμφανίζονται ρυτίδες στο πρόσωπο και σημάδια στο σώμα.

Είναι λογικό να θέλουμε να διατηρήσουμε το δέρμα μας όσο πιο ωραίο και υγιές γίνεται. Οι κυριότεροι εξωτερικοί παράγοντες που το επηρεάζουν είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία και οι τοξικές ουσίες του περιβάλλοντος. Οι εσωτερικοί παράγοντες είναι τα γονίδια, οι ορμόνες, το στρες, η ψυχολογική διάθεση, η ηλικία και οι διατροφικές συνήθειες.

Όσον αφορά στη διατροφή, που είναι και το θέμα μας, πρέπει να ξέρεις ότι μια κακή διατροφή, δηλαδή που είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα τρόφιμα, junk food, τηγανιτά φαγητά και αλκοόλ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει προβλήματα όπως ακμή, δερματοπάθειες, φλεγμονές, ευαισθησία, ξηρότητα ή λιπαρότητα δέρματος. Σε αντίθεση, μια διατροφή ισορροπημένη, με ποικιλία τροφών και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά στα οποία θα αναφερθώ πιο κάτω, μπορεί να μας χαρίσει ένα υγιές δέρμα.

Πάμε να δούμε ποια τρόφιμα είναι «θησαυρός» για το δέρμα μας:

• Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η πέστροφα, περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και κρατούν το δέρμα ενυδατωμένο. Επίσης είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου.

• Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και βιταμίνες Ε και C.

• Τα καρύδια είναι εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών, ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε, σεληνίου και πρωτεΐνης.

• Οι γλυκοπατάτες αποτελούν καλή πηγή β-καροτένιου που δρα ως φυσική προστασία κατά της ηλιακής ακτινοβολίας.

• Οι πιπεριές, περιέχουν β-καροτένιο που είναι αντιοξειδωτικό και βιταμίνη C η οποία συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου (είδος πρωτεΐνης απαραίτητο για δυνατό δέρμα). Για να μάθεις περισσότερα για τις πιπεριές, δες το άρθρο μου εδώ: https://www.ilovestyle.com/article/119917/piperies-gnorizeis-ti-diatrofiki-toys-axia

• Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και καροτενοειδών, ενώ περιέχει την ουσία σουλφοραφάνη που προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος και από ηλιακά εγκαύματα (η ουσία αυτή διατηρείται στο μπρόκολο μόνο με βράσιμο ή ψήσιμο στον ατμό / φούρνο για λιγότερο από 5 λεπτά)

• Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και καροτενοειδή όπως το λυκοπένιο. Προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση ρυτίδων.

• Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που μειώνουν τις ρυτίδες και την ξηρότητα του δέρματος, ενώ βελτιώνουν την ελαστικότητα του και προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

• Το κακάο, είναι πηγή πολλών αντιοξειδωτικών που θωρακίζουν το δέρμα από τις ακτίνες του ήλιου, βελτιώνουν την ποιότητα του δέρματος και την κυκλοφορία του αίματος.

• Το πράσινο τσάι, λόγω των κατεχινών που περιέχει προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο και μειώνει τις κοκκινίλες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενυδάτωση και ελαστικότητα του δέρματος.

• Το κόκκινο σταφύλι, είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη, η οποία μπορεί να επιβραδύνει
τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που το
βλάπτουν.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags Διατροφή, δερμα, υγεια, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2559 s (249 Queries.) // Parse time: 0.6589 s // Total time: 2.9149 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X