Ποιο γάλα να επιλέξω;


Ποιο γάλα να επιλέξω;

Η κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Άντρια Ιωάννου μας βοηθάει να βρούμε ποιο γάλα είναι το πιο υγιεινό για εμάς.

Υπάρχουν τόσα είδη γάλακτος στο εμπόριο, ζωικής και φυτικής προέλευσης. Ίσως να ψάχνεις το πιο υγιεινό για εσένα και την οικογένεια σου. Έχω, λοιπόν, να σου πω, πως το κάθε ένα μπορεί να σου προσφέρει κάτι, αρκεί να ξέρεις ποιες είναι οι ανάγκες σου. Για παράδειγμα, αν είσαι χορτοφάγος ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, θα επιλέξεις ένα φυτικό γάλα. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου επίσης, την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και θερμίδες, ειδικά αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα για απώλεια βάρους. Ας μην ξεχνάμε όμως και τη γεύση!

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά:

  • Γάλα βρώμης

Έχει γλυκιά γεύση, είναι πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες. Μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου και μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη στο αίμα. Άτομα με κοιλιοκάκη θα πρέπει να το αποφεύγουν, διότι κατά την παρασκευή είναι πιθανόν η βρώμη να ήρθε σε επαφή με κριθάρι, σιτάρι ή σίκαλη που περιέχουν γλουτένη. Μόνο εάν αναγράφει στη συσκευασία ότι είναι ελεύθερο γλουτένης, τότε θεωρείται ασφαλές.

Ένα ποτήρι (240ml) μας δίνει 120 θερμίδες, 3 γρ πρωτεΐνη, 16 γρ υδατάνθρακες, 2 γρ φυτικές ίνες και 5 γρ λιπαρά.

  • Γάλα αμυγδάλου

Προσοχή στην ετικέτα! Επιλέγετε να είναι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Το γάλα αμυγδάλου είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα και είναι φτωχό σε πρωτεΐνη. Ορισμένα είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο και βιταμίνες Α και Δ. Δεν είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν αλλεργία σε ξηρούς καρπούς.

Ένα ποτήρι (χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη) μας δίνει 41 θερμίδες, 1 γρ πρωτεΐνη, 2 γρ υδατάνθρακες και 3 γρ λιπαρά.

  • Γάλα καρύδας

Είναι γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, ωστόσο ορισμένα είναι εμπλουτισμένα σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Το είδος των λιπαρών που περιέχει μπορεί να αυξήσει την HDL χοληστερόλη – την «καλή χοληστερόλη». Για να πάρετε όσα πιο πολλά οφέλη μπορείτε, διαβάζετε τις ετικέτες και επιλέγετε το γάλα που είναι εμπλουτισμένο σε περισσότερα συστατικά.

Ένα ποτήρι (χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη) περιέχει 46 θερμίδες, ίχνη πρωτεΐνης, 1 γρ υδατάνθρακα και 4 γρ λιπαρά.

  • Γάλα σόγιας

Είναι πολύ κοντά με το αγελαδινό γάλα όσον αφορά τη διατροφική αξία, ενώ είναι το πλουσιότερο σε πρωτεΐνη σε σχέση με άλλα φυτικά γάλατα. Η σόγια γενικά έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Ένα ποτήρι (χωρίς επιπρόσθετη ζάχαρη) μας δίνει 105 θερμίδες, 6 γρ πρωτεΐνη, 12 γρ υδατάνθρακες και 4 γρ λιπαρά.

  • Γάλα ρυζιού

Σε αντίθεση με το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου, το γάλα από ρύζι δεν είναι ιδιαίτερα αλλεργιογόνο. Έχει πιο υδαρή υφή σε σχέση με άλλα γάλατα και είναι πολύ χαμηλό σε πρωτεΐνη.

Ένα ποτήρι περιέχει 112 θερμίδες, 0,7 πρωτεΐνη, 22 γρ υδατάνθρακες και 3 γρ λιπαρά.

  • Αγελαδινό γάλα

Είναι το γάλα ζωικής προέλευσης που καταναλώνεται περισσότερο και αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη που περιέχει είναι συχνό αλλεργιογόνο. Κάποιοι εμφανίζουν αλλεργία μόνο κατά την παιδική ηλικία, ενώ κάποιοι για όλη τους τη ζωή. Ακόμη, αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη (τύπος σακχάρου στο αγελαδινό γάλα). Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνες Β και πολλές φορές το εμπλουτίζουν με βιταμίνες Α και Δ.

Ένα ποτήρι ολόπαχου γάλακτος μας δίνει 139 θερμίδες, 8 γρ πρωτεΐνη, 11 γρ υδατάνθρακες και 7 γρ λιπαρά.

Ένα ποτήρι ελαφρύ γάλα μας δίνει 110 θερμίδες, 8 γρ πρωτεΐνη, 11 γρ υδατάνθρακες και 4 γρ λιπαρά.

Ένα ποτήρι άπαχο γάλα μας δίνει 79 θερμίδες, 8 γρ πρωτεΐνη, 11 γρ υδατάνθρακες και καθόλου λιπαρά.

Άρα, δεν υπάρχει καλό ή κακό γάλα. Επιλέγετε αυτό που καλύπτει τις δικές σας ανάγκες, διατροφικά και γευστικά!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian



# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5764 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2487 s // Total time: 2.8252 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X