Πανικός, βιασύνη και λάθος επιλογές για γρήγορο αδυνάτισμα


Πανικός, βιασύνη και λάθος επιλογές για γρήγορο αδυνάτισμα

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την υγεία μας.

Τα "θαυματουργά" διαιτητικά σχήματα που κυκλοφορούν, και υπόσχονται γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη απώλεια κιλών, όχι μόνο δεν πετυχαίνουν τον αρχικό στόχο αλλά προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν σύμφωνα με την Έλενα Τρουλλίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος είναι από συμπτώματα μικρής σοβαρότητας (κούραση, πονοκέφαλος, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα, απώλεια μαλλιών), μέχρι σοβαρότερες επιπτώσεις, όπως χολολιθίαση, προβλήματα στη λειτουργία του ήπατος, μείωση στην οστική πυκνότητα.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι άτομα που κάποια στιγμή της ζωής τους εφάρμοσαν ανορθόδοξες δίαιτες εμφάνισαν νευρολογικές διαταραχές όπως ευερεθιστότητα, απώλεια μνήμης, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και ατονία.

Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η μακροχρόνια διατήρηση του ιδανικού βάρους με κύριο σκοπό τη διαφύλαξη της υγείας του ατόμου. Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν καθημερινά τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Διάβασε ακόμη: Γενικοί κανόνες διατροφής για ενίσχυση της ψυχικής μας διάθεσης!

Μια ορθόδοξη δίαιτα για χάσιμο βάρους δεν στοχεύει μόνο στα περιττά κιλά αλλά και στο να διορθώσει τη διατροφή μας βάσει και των αναγκών του καθενός.

Ενδεδειγμένη απώλεια βάρους

  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο από ένα κιλό λίπους την εβδομάδα. Μπορούμε να χάσουμε 2-3 κιλά σε μία εβδομάδα αλλά αυτά θα είναι κυρίως υγρά.
  • Ο στόχος μας σε μία δίαιτα είναι το χάσιμο λίπους και όχι των υγρών μια και ορισμένα από αυτά θα  αναπληρωθούν από τον οργανισμό μας.
  • Υπάρχουν δίαιτες οι οποίες υπόσχονται ότι θα έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια 3 και 4 κιλών σε μία εβδομάδα. Αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Η εγκυρότητα του internet

Διαφημίσεις όπως…"Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι για τα επίμονα κιλά σας μπορεί να φταίει το κοτόπουλο, το αυγό ή το μαρούλι και…η ρίγανη; Μόνο με τόσα…€ κάντε το πιο αξιόπιστο ιατρικό τεστ δυσανεξίας και μάθετε ποιες τροφές μπλοκάρουν τον μεταβολισμό σας".

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως σε μια εποχή που υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών και επιστημονικής ενημέρωσης, να διαδίδονται καθημερινά εξωφρενικοί μύθοι γύρω από την διατροφή.

Πείτε ΟΧΙ στις Fad Diets

Πώς αναγνωρίζουμε μια ανορθόδοξη δίαιτα:

  1. Υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα.
  2. Προωθεί τη μονοφαγία.
  3. Αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.
  4. Παρουσιάζει συγκεκριμένα τρόφιμα ως θαυματουργά ή λιποδιαλυτικά.
  5. Έχει μια ιδιαίτερη ανισορροπία σε μακροθρεπτικά συστατικά.
  6. Διαχωρίζει τα τρόφιμα σε καλά και κακά.
  7. Προωθεί συγκεκριμένα προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση της δίαιτας.
  8. Προωθεί την αποχή από την άσκηση για όσο διαρκεί η δίαιτα.
  9. Συνήθως αυτές οι δίαιτες αναφέρονται μόνο στα "θαυματουργά" αποτελέσματα που έχουν στην εξωτερική εμφάνιση, χωρίς καμία αναφορά σε ενδεχόμενες παρενέργειες.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags υγεια, Διατροφή, Διαιτολογος, διατροφολόγος, κιλά, βαρος, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9218 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4948 s // Total time: 2.4165 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X