Εάν υπήρχε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, θα το στερούσατε από τα παιδιά σας;


Εάν υπήρχε ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, θα το στερούσατε από τα παιδιά σας;

Πρόγραμμα του ΠΑΣΥΚΑΦ για εξάλειψη των καρκίνων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV

Στο πλαίσιο του προγράμματος του που αφορά στην εξάλειψη των καρκίνων που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, ο ΠΑΣΥΚΑΦ πραγματοποιεί την καθιερωμένη του εκστρατεία διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αυτών των καρκίνων, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Συνόδου του European Cancer Organisation, όπως αυτή τις ανέδειξε το 2019.  

Μέσω της εκστρατείας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ο ΠΑΣΥΚΑΦ προτρέπει επίσης τους γονείς και κηδεμόνες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV και να τα θωρακίσουν απέναντι σε διάφορα είδη καρκίνου. Το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 11 ετών.  

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus) ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως.  Οι ανατομικές περιοχές στις οποίες μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί ότι ο HPV αποτελεί ανεξάρτητο αίτιο πρόκλησης καρκίνου είναι: ο τράχηλος της μήτρας, ο κόλπος, το αιδοίο, ο πρωκτός, το πέος, η κεφαλή και ο τράχηλος (λαιμός).  Ο ιός HPV εκτός από καρκίνο, μπορεί να προκαλέσει και στα δύο φύλα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.  

Η επίπτωση των καρκίνων στην Κύπρο που σχετίζονται εξ ολοκλήρου ή σε κάποιο βαθμό με τον ιό HPV είναι μεγάλη. Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου κάθε χρόνο αναφέρονται:

-  36 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

-   7 περιστατικά καρκίνου του αιδοίου

-   8 περιστατικά καρκίνου του πέους

-  10 περιστατικά καρκίνου του πρωκτού

-  88 περιστατικά καρκίνου κεφαλής και λαιμού, εκ των οποίων τα 5 είναι περιστατικά καρκίνου του στοματοφάρυγγα

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξάλειψης του ιού HPV, ο ΠΑΣΥΚΑΦ αφού κατόρθωσε την εφαρμογή του δωρεάν εμβολιασμού των εφήβων κοριτσιών και αγοριών από το Υπουργείο Υγείας, στοχεύει τώρα στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στο 90% μέχρι το 2025.  Εκτός από αυτό, προσδοκεί και στην κατάρτιση μητρώου πληθυσμού για την παρακολούθηση και αναφορά των εμβολιασμών κατά του ιού HPV, του προ-συμπτωματικού ελέγχου του HPV και των δεδομένων επίπτωσης του καρκίνου και της θνησιμότητας σε σχέση με το HPV.   

Παράλληλα, όσον αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο ΠΑΣΥΚΑΦ σκοπεύει μέσω της δράσης του  στην αύξηση του αριθμού των γυναικών που προβαίνουν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τη διενέργεια ΠΑΠ Τεστ ή άλλης κατάλληλης εξέτασης υψηλής ακρίβειας για τον ιό HPV.   Μέχρι το 2030, τουλάχιστον το 70% των γυναικών στην Κύπρο θα πρέπει να έχουν περάσει από προσυμπτωματικό έλεγχο.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ συνεχίζει να στηρίζει με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.  

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV του ΠΑΣΥΚΑΦ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, της Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας Κύπρου, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου και της MSD.

Υπερήφανος Υποστηρικτής του προγράμματος είναι η ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ.

Tags πασυκαφ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8862 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3670 s // Total time: 3.2533 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X