Εσύ καταναλώνεις πρωινό; Αν όχι, δες γιατί πρέπει να το βάλεις στην καθημερινότητα σου άμεσα!


Εσύ καταναλώνεις πρωινό; Αν όχι, δες γιατί πρέπει να το βάλεις στην καθημερινότητα σου άμεσα!

Η κλινική διατροφολόγος - διαιτολόγος, Άντρια Ιωάννου μας αναλύει τις ευεργετικές ικανότητες του προγεύματος στο καθημερινό μας διατροφολόγιο

Πολλοί λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και δεν είναι τυχαίο. Το πρώτο γεύμα της ημέρας, είναι αυτό που καταναλώνεται μέσα σε μια ώρα το πολύ αφού έχουμε ξυπνήσει και είναι αυτό που μας γεμίζει με ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε μετά από την "νηστεία" κατά τη διάρκεια του ύπνου.  

Πολλοί από σας πιθανόν να μην καταναλώνετε πρωινό γιατί:

•    έτσι έχετε συνηθίσει

•    θέλετε να χάσετε βάρος και πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα το πετύχετε

•    δεν έχετε χρόνο το πρωί για να ετοιμάσετε κάτι να φάτε

•    δεν πεινάτε καθόλου όταν ξυπνάτε
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που δε συνηθίζουν να καταναλώνουν πρωινό έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας, κακή διάθεση και λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό συχνά συνοδεύεται με ακατάστατο ωράριο γευμάτων και κατανάλωση μεγαλύτερων μερίδων γενικά.

Η κατανάλωση πρωινού είναι άκρως σημαντική και ρυθμίζει όλη την υπόλοιπη ημέρα. Πως γίνεται αυτό; Είναι απλό, όταν τρώμε πρόγευμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουμε λιγούρες, γιατί η ανάγκη μας για τροφή είναι καλύτερα ρυθμισμένη. Όταν τρώμε και τα τρία κύρια γεύματα μας σε σταθερές ώρες και φυσικά δεν παραλείπουμε τα μικρά ενδιάμεσα σνακ, έχουμε καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων μας αλλά και της ποσότητας που τρώμε. Με αυτόν τον τρόπο η καθημερινή κατανάλωση πρωινού βοηθάει στην απώλεια σωματικού βάρους.

Μερικές υγιεινές επιλογές για πρωινό μπορεί να είναι:

•    Βρώμη με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και ξηρούς καρπούς

•    Δημητριακά ολικής με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και ένα φρούτο  • Σάντουιτς με ψωμί ολικής μαζί με γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και αγγουράκι

•    Παξιμάδι ολικής με αναρή και λαχανικά της προτίμησης σας

•    Κράκερ βρώμης με καπνιστό σολομό και τυρί κρέμα χαμηλό σε λιπαρά 

•    Βραστό αυγό με μια φέτα ψωμί ολικής και λαχανικά

Αν δεν έχετε χρόνο να καταναλώσετε πρωινό, δοκιμάστε να ξυπνάτε 15 λεπτά νωρίτερα. Θα δείτε πολλά οφέλη από την κατανάλωση πρωινού, αρκεί να το θέλετε και να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί.

Αν ο λόγος που δεν τρώτε πρωινό είναι επειδή δεν πεινάτε, δοκιμάστε να φάτε κάτι σε μικρή ποσότητα ή ακόμα και κάποιο σνακ στη θέση του προγεύματος έτσι ώστε να συνηθίσετε και σταδιακά να αυξήσετε την ποσότητα σας. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να φάτε κάτι που σας αρέσει πολύ, ίσως έτσι να σας είναι ευκολότερο. Δοκιμάστε επίσης να τρώτε ένα πιο ελαφρύ βραδινό για να πεινάτε πιο νωρίς την επόμενη μέρα. Να θυμάστε ότι όταν ξεκινούμε κάτι καινούριο χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μέχρι να μας γίνει συνήθεια…οπότε δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian
 

Tags αντρια ιωαννου, διατροφολόγος, πρωινο, ΠΡΟΓΕΥΜΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7373 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2415 s // Total time: 2.9788 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X