Γιαούρτι: Μια τροφή με πλούσια διαχρονική διατροφική αξία


Γιαούρτι: Μια τροφή με πλούσια διαχρονική διατροφική αξία

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, μας εξηγεί γιατί το γιαούρτι είναι απαραίτητη, αναντικατάστατη και θαυματουργή τροφή.

Γιαούρτι, το απαραίτητο και θαυματουργό. Εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το γιαούρτι ικανοποιεί την ανάγκη για ένα υγιεινό σνακ, εύκολο και γρήγορο. Μπορείτε να φάτε ένα γιαούρτι στο σπίτι ή στο γραφείο, ανάμεσα στα γεύματα ή για ένα ελαφρύ βραδινό και να προσλάβετε τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά απαραίτητη, αναντικατάστατη τροφή που πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Ταξινόμηση και είδη γιαουρτιού

Το γιαούρτι διακρίνεται, ανάλογα:

  1. Με το είδος του γάλακτος σε: γιαούρτι αγελάδας, γίδινο και πρόβειο.
  2. Με τον τρόπο επεξεργασίας σε: παραδοσιακό, παραδοσιακό στραγγισμένο, φυσικό, αναμιγμένο, επιδόρπιο γιαούρτι παστεριωμένο και επιδόρπιο γιαούρτι στραγγισμένο νέου τύπου.
  3. Ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος και την περιεκτικότητα του σε λιπαρά διακρίνεται σε: γιαούρτι αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο, γιαούρτι γρανίτα ή παγωτό, γιαούρτι διαίτης, ημιαποβουτυρωμένο, κατεψυγμένο με φρούτα και σε γιαούρτι χωρίς επιδερμίδα.

Το γιαούρτι και τα θρεπτικά του συστατικά

Σύνθεση διαφόρων τύπων γιαουρτιού ανά 100γρ

Τα θρεπτικά συστατικά του γιαουρτιού είναι τα εξής: λιπαρά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, φώσφορος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ υπάρχουν και ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και βιταμινών Α και D (ιδιαίτερα τα εμπλουτισμένα προϊόντα).

Γιαούρτι και υγεία

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό, διότι τα αντιβιοτικά συνεργάζονται με τα βλαβερά βακτήρια και καταστρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια. Επομένως όσοι παίρνουν φάρμακα σε ημερήσια βάση είναι απαραίτητο να τρώνε και ένα γιαούρτι την ημέρα.
  • Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και βέβαια ασβεστίου. Η περιεκτικότητά του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα υγείας.
  • Επειδή στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλατος (λακτόζη) υφίστανται ζύμωση και δίνουν γαλακτικό οξύ, άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.
  • Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών γιατί προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου.
  • Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή, ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός "τεμπέλικου" εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
  • Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στον γαλακτοβάκιλλο Lactobacillus μετά από έρευνες, έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.
  • Εκτός από τα οφέλη του γιαουρτιού στον πεπτικό σωλήνα, έχει ευεργετικές ιδιότητες και για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών. Επίσης βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.
  • Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκες που πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
  • Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Συμπερασματικά

Το γιαούρτι πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής όλων, αφού έχει μεγάλη θρεπτική αξία και δρα τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προάγοντας έτσι την υγεία, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com    

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com 

Facebook page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags γιαουρτι, Διατροφή, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ, Δίαιτα, διατροφολόγος, Διαιτολογος, υγεια, κιλά, βαρος, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5805 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4046 s // Total time: 2.9851 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X