Μήπως έχεις φουσκώματα; Μάθε τι μπορείς να κάνεις!


Μήπως έχεις φουσκώματα; Μάθε τι μπορείς να κάνεις!

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Άντρια Ιωάννου μας αναφέρει τα κυριότερα τρόφιμα που προκαλούν φουσκώματα στην κοιλιά δίνοντας μας επιπλέον συμβουλές για να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας.

Τα φουσκώματα στην κοιλιά αποτελούν συχνό φαινόμενο, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μερικές φορές συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως δυσφορία, πόνο ή κράμπες στο στομάχι και είναι πολλοί οι λόγοι εμφάνισης τους.

Πιο κάτω σου αναφέρω τα κυριότερα τρόφιμα που ευθύνονται για τέτοιου είδους συμπτώματα:

  • Όσπρια.

Τα όσπρια έχουν την τάση να προκαλούν πρήξιμο και αέρια, αναλόγως φυσικά την ποσότητα που θα φας. Δοκίμασε να μην τα καταναλώσεις για μερικές εβδομάδες και παρατήρησε αν εμφανιστεί φούσκωμα. Αν δεν εμφανιστεί, ίσως τα όσπρια να είναι η αιτία για τη δυσφορία σου. Σε περίπτωση που δε θες να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου, συνέχισε να τα καταναλώνεις σε μικρότερες ποσότητες και πιο αραιά.

  • Σιτάρι.

Πολλά άτομα νιώθουν φουσκωμένα μετά την κατανάλωση μακαρονιών ή ψωμιού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι. Όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να πέψη την γλουτένη εμφανίζεται δυσφορία και πόνος. Απόφυγε την εντελώς για τουλάχιστον ένα μήνα, κατανάλωσε τρόφιμα χωρίς γλουτένη και δες αν νιώθεις καλύτερα.

  • Σταυρανθή λαχανικά.

Πρόκειται για το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο (κραμπί) και τα λαχανάκια Βρυξελλών, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και αέρια. Μπορείς να τα καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες και καλά βρασμένα ή να τα περιορίσεις εντελώς και να καταναλώνεις άλλου είδους λαχανικά.

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η λακτόζη που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, προκαλεί αέρια, κράμπες στο στομάχι, δυσφορία και διάρροιες σε άτομο που έχει δυσανεξία. Επέλεξε φυτικά υποκατάστατα (π.χ γάλα αμυγδάλου, καρύδας) και γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη αν υποπτεύεσαι ότι αυτό ευθύνεται.

  • Ανθρακούχα ροφήματα.

Το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν τα αναψυκτικά και οι σόδες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αντικατάστησε τα με νερό ή με νερό που έχει γεύση αν προτιμάς.

Εκτός από το να αποφύγεις ή να μειώσεις την κατανάλωση τροφίμων / ποτών που σου προκαλούν φουσκώματα, ακολούθησε και τις πιο κάτω συμβουλές:

  1. Μην τρως μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα που μπορεί να ενοχλήσουν και γενικά μην υπερκαταναλώνεις τρόφιμα. Όσο πιο μεγάλο και λιπαρό είναι ένα γεύμα τόσο πιο δύσκολο είναι για τον οργανισμό σου να το πέψη. Προτίμησε τα γεύματα σου να είναι μικρά και συχνά, έτσι θα νιώθεις καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Κατανάλωνε το γεύμα σου με αργούς ρυθμούς, σε μικρές μπουκιές και μάσα καλά την τροφή σου. Όταν τρως προσπάθησε να είσαι χαλαρή, επικεντρώσου στο πιάτο σου και απόλαυσε το φαγητό σου.
  3. Πήγαινε για περπάτημα μετά το γεύμα σου, αυτό βοηθά στην χώνεψη και αποτρέπει τυχόν φουσκώματα.
  4. Μείωσε το αλάτι στη διατροφή σου. Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών, η οποία μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι φουσκωμένη. Μείωσε την προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα και μη βάζεις επιπλέον ποσότητα στο φαγητό όταν τρως.
  5. Αν έχεις δυσκοιλιότητα, η σταδιακή αύξηση φυτικών ινών και η σωματική άσκηση θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της.
  6. Δοκίμασε προβιοτικά, τα οποία περιέχουν μικροοργανισμούς που βελτιώνουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα και συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου. Μπορείς να τα βρεις στο εμπόριο σε μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων ή σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το kombucha (τσάι).

Φωτογραφία: unsplash

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Τηλ: 96 799 026
Διεύθυνσης: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία
Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags κοιλια, φούσκωμα, υγεια, κιλά, βαρος, Διαιτολογος, διατροφολόγος, Δίαιτα, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8281 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4594 s // Total time: 2.2876 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X