Η ευεργετική επίδραση του βασιλικού πολτού στην υγεία


Η ευεργετική επίδραση του βασιλικού πολτού στην υγεία

Η Έλενα Τρουλλίδου, κλινική διατροφολόγος μας εξηγεί ποιες είναι οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού, ποια η κατάλληλη δοσολογία και ποια τα οφέλη για τον οργανισμό μας.

Ο βασιλικός πολτός από τα αρχαία χρόνια είχε χρησιμοποιηθεί για αύξηση της γονιμότητας και την μακροζωία. Τα τελευταία χρόνια προωθείται στην αγορά ως καλλυντικό, ενυδατικό, τονωτικό ενώ καταπολεμά την τριχόπτωση.

Η σύσταση του περιλαμβάνει:

  • 60-70% νερό.
  • 12-15% πρωτεΐνες.
  • 10-16% σάκχαρα.
  • 3-6% λίπη.
  • 2-3% βιταμίνες, μέταλλα.

Ο βασιλικός πολτός έχει μελετηθεί για μια ποικιλία πιθανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων της ενδεχόμενης αντιβιοτικής και αντικαρκινικής ιδιότητας, αλλά και για την μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, υπάρχουν όντως κάποιες ενδείξεις ότι ο βασιλικός πολτός επιδράει θετικά στην χοληστερόλη, την ινσουλίνη, στο νευρικό σύστημα και στην ενεργοποίηση ορισμένων  ορμονών. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς επιστημονικές έρευνες, οι οποίες να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω υποθέσεις.

Υπάρχουν καθόλου αντενδείξεις στη χρήση του βασιλικού πολτού:

  1. Εγκυμοσύνη: σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφεύγεται η συμπληρωματική χορήγηση βασιλικού πολτού σε εγκυμοσύνη και θηλασμό.
  2. Αλληλεπιδράσεις: Ο βασιλικός πολτός φαίνεται να αλληλεπιδρά με την βαρφαρίνη.
  3. Παρενέργειες: Σε πολλά άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες, οι δερματικές δοκιμασίες ήταν θετικές για τον βασιλικό πολτό. Υπήρξαν και αναφορές για αυξημένες ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο άσθμα, για υπερευαισθησία.

Βασιλικός πολτός & Δοσολογία

Η κατάλληλη δόση πάντως για τον καθένα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας του και αρκετές άλλες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος δόσεων για τον βασιλικό πολτό.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags βασιλικος πολτος, Διατροφή, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7308 s (251 Queries.) // Parse time: 0.8729 s // Total time: 3.6037 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X