Έξυπνοι τρόποι για να μάθει το παιδί σου από νωρίς την αποταμίευση!


Έξυπνοι τρόποι για να μάθει το παιδί σου από νωρίς την αποταμίευση!

Όσα μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου για την εξοικονόμηση χρημάτων

Τα χρήματα, δυστυχώς ή ευτυχώς, αποτελούν μία βασική προϋπόθεση της επιβίωσής στη σύγχρονη κοινωνία όπου ζούμε κι έτσι προκειμένου να εξασφαλίσουμε μία άνετη οικονομικά διαβίωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι σωστή διαχείριση των χρημάτων μας.

Καλό θα ήταν όλοι μας να αποταμιεύουμε χρήματα για το μέλλον ή ενδεχομένως για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια. Ωστόσο, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα πρέπει να προηγηθεί σωστή εκπαίδευση για τα οφέλη της αποταμίευσης, ξεκινώντας από τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία. Εμείς σας προτείνουμε πιο κάτω έξυπνους τρόπους έτσι ώστε η αποταμίευση να γίνει τρόπος ζωής μαθαίνοντάς την με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Μπορείτε να φτιάξετε με τα παιδιά σας, μία κατασκευή από ένα δοχείο που έχετε στο σπίτι και έχει τελειώσει το περιεχόμενό του, χρησιμοποιώντας το για κουμπαρά, βγάζοντας μία οριζόντια εισδοχή στο πώμα. Παροτρύνετέ τους να το ζωγραφίζουν όπως τους αρέσει και μέσα σε αυτό να τοποθετούν τα χρήματα που τους περισσεύουν από τα σχολείο καθημερινά. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας προτιμά να βάζει στον κουμπαρά τα χρήματα που του περισσεύουν τότε επιβραβεύσετε το με κάτι είτε με επιπλέον χρόνο στον υπολογιστή είτε με ένα παιχνίδι που θέλει. Αυτό θα του δώσει extra κίνητρο.

Αν τα παιδιά σας ζητούν επίμονα ένα παιχνίδι, τότε θα μπορούσατε να τους προτείνετε να εξοικονομήσουν χρήματα προκειμένου να το αποκτήσουν για παράδειγμα μέχρι το τέλος του μήνα. Βάλτε τους να ζωγραφίσουν το παιχνίδι που επιθυμούν και να γράψουν πόσα χρήματα χρειάζονται για αυτό. Κατόπιν, τοποθετήστε δίπλα από τη ζωγραφιά post it σημειώσεις με τα χρήματα που πρέπει να βάζουν καθημερινά στον κουμπαρά μέχρι να συγκεντρώσουν το συνολικό ποσό που χρειάζονται. Με αυτό θα καταφέρετε το παιδί σας να διδαχθεί την υπομονή και την αξία του χρήματος.

Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε περισσότερους από έναν κουμπαράδες και πάνω στον κάθε ένα να υπάρχει κολλημένο το υλικό αγαθό που επιθυμούν τα παιδιά, βάζοντάς τους στη διαδικασία να γεμίζουν τους κουμπαράδες, βάζοντας προτεραιότητες για το ποιο είναι πιο σημαντικό για εκείνους και αξίζει μεγαλύτερη προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων.

Κάντε την εκμάθηση των χρημάτων διασκεδαστική και να μοιάζει με παιχνίδι. Ακόμα και παίζοντας επιτραπέζια με τα παιδιά σας, όπως είναι για παράδειγμα η μονόπολη, μπορείτε να τους εξηγήσετε την αγοραστική αξία των κτηρίων επεξηγώντας τους τις τιμές των σπιτιών και των ακινήτων και πόσα χρήματα θα χρειαστούν για τις αγορές τους, αφότου έχει προηγηθεί η αποταμίευση του ποσού που απαιτείται για μία τέτοια αγορά.

Κάνετε “διαγωνισμό” ανάμεσα σε εσάς και τα παιδιά σας για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα χρήματα σε μία εβδομάδα ή σε έναν μήνα. Έτσι τους δίνετε κίνητρο να θέλουν να αποταμιεύουν με τα χρήματα που τους δίνετε καθημερινά ως χαρτζιλίκι ή παίρνουν ως φιλοδώρημα από τους παππούδες τους κατά διαστήματα.

Οι γονείς είναι το καλύτερο πρότυπο για τα παιδιά. Έτσι καλό θα ήταν να τοποθετούσατε οι ίδιοι κάποια χρήματα μέσα στο δικό σας κουμπαρά όταν τα παιδιά σας βρίσκονται στον χώρο, προκειμένου να δουν πως η αποταμίευση είναι κάτι φυσιολογικό και “σωστό”.

Tags παιδι, ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1196 s (251 Queries.) // Parse time: 0.6037 s // Total time: 3.7233 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X