Σύκο: Το φρούτο του Αυγούστου


Σύκο: Το φρούτο του Αυγούστου

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας αναλύει τη διατροφική αξία του σύκου και ποιες είναι η ευεργετικές ιδιότητες του.

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο που μας συνοδεύει πάντα στα μπάνια μας και τις διακοπές μας, το σύκο, εκτός από γευστικό είναι και άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας.

Αν και στους πιο βόρειους λαούς, δεν είναι και τόσο... διάσημα, στη Μεσόγειο τα σύκα κάνουν θραύση και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, ενώ οι πραγματικοί λάτρεις τους, τα καταναλώνουν όλη τη χρονιά στην αποξηραμένη τους μορφή.

Σύκα και διατροφική ανάλυση

Μια μερίδα σύκα αντιστοιχεί σε 100γρ φρέσκα (2 – 3 σύκα) ή σε 40γρ αποξηραμένων. Η θρεπτική τους ανάλυση, τόσο των φρέσκων όσο και των ξηρών, φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Τα σύκα δεν έχουν λιπαρά, ούτε χοληστερόλη. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν πολύ κάλιο, το οποίο μπορεί να αντισταθμίσει το νάτριο που καταναλώνουμε από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να εξουδετερώνει την έκκριση ασβεστίου που προκαλείται από τις υψηλές ποσότητες αλατιού. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.  

  • Ασβέστιο

Από άλλα παρόμοια φρούτα, τα σύκα έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση μετάλλων, και τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση ασβεστίου μετά τα πορτοκάλια. Μισό φλιτζάνι σύκα ισοδυναμεί με τόσο ασβέστιο όσο περιέχεται σε μισό φλιτζάνι  γάλα.

  • Πρεβιοτικά

Επίσης, περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.

  • Φυτικές ίνες

Ακόμα, έχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από τα συνηθισμένα φρούτα. Μια μερίδα προσφέρει το 20% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες, με περισσότερο από το 28% αυτών να είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης δεσμεύοντας την στο πεπτικό σύστημα και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.

Ευεργετικές ιδιότητες του σύκου:

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Δρα χωνευτικά, διουρητικά και υπακτικά, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εφόσον οι φυτικές του ίνες παρασύρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.
  • Το παραπάνω γεγονός παίζει σημαντικό ρόλο και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, λόγω της μειωμένης απορρόφησης των βλαβερών λιπαρών οξέων.
  • Αποτελεί αλκαλική τροφή, γεγονός που βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του σώματος.
  • Αυξάνει την ενεργητικότητα του ατόμου, εφόσον το φορτίζει με σάκχαρα.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
  • Δρα προστατευτικά στο δέρμα.
  • Ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τη φαρυγγίτιδα και τις διαταραχές της εμμηνόπαυσης.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλιο.
  • Η κολλώδης ουσία που βρίσκεται στη σάρκα του έχει τη δυνατότητα να μαλακώνει τον πονόλαιμο.
  • Ενισχύει την προσπάθεια και τη διαδικασία μείωσης του σωματικού βάρους.
  • Βοηθά την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Προσοχή στην κατανάλωση

Εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οξαλικών που περιέχουν, η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων είναι πιθανό να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα και επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται με σύνεση. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσουν θέματα σε άτομα που έχουν νεφρικά προβλήματα ή πέτρες στη χοληδόχο κύστη, γιατί σε υψηλές συγκεντρώσεις σχηματίζουν λίθους οξαλικού ασβεστίου. Επίσης, μπορεί να ενοχλήσουν άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, λόγω των σπόρων που περιέχουν.

Απολαύστε αυτό το φρούτο σε όλες τις εκδοχές του και επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags fig, Σύκο, Διατροφή, υγεια, διατροφολόγος, Διαιτολογος, στελλα πετριδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8817 s (250 Queries.) // Parse time: 0.3464 s // Total time: 2.2281 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X