Ενυδάτωση και γεύση το καλοκαίρι


Ενυδάτωση και γεύση το καλοκαίρι

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί την ζωτική σημασία του νερού στη διατροφή και μας δίνει τις δέκα καλύτερες επιλογές για επαρκή ενυδάτωση

Όσο ο καιρός ζεσταίνει, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη της επιδερμίδας για ενυδάτωση. Αυτό όχι μόνο από άποψη λάμψης και αφυδάτωσης του δέρματος, αλλά και από άποψη υγείας του οργανισμού μας. Ενυδατωμένη εξωτερικά επιδερμίδα σημαίνει και ενυδατωμένος οργανισμός. Ειδικά το καλοκαίρι η σωστή ενυδάτωση είναι πάρα πολύ βασική!

Εάν ήδη γνωρίζατε την ζωτική σημασία του νερού στην διατροφή σας, τότε ίσως γνωρίζετε πως ο πονοκέφαλος, η αδυναμία, η δίψα και το αίσθημα κόπωσης αποτελούν μόνο μερικά από τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης.

Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης δεν είναι μόνο αναγνωρισμένη αλλά και τεκμηριωμένη από ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα. Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι η ενυδάτωση είναι σημαντική, συχνά δεν ξέρουμε το γιατί. Η ενυδάτωση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ανάγκες μας σε υγρά εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, η γενική κατάσταση της υγείας του ατόμου, οι προσλαμβανόμενες θερμίδες και φυσικά η θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας του περιβάλλοντος.

Το νερό, αδιαμφισβήτητα αποτελεί το πιο σημαντικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του. Αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους και συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού όπως στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην αποβολή άχρηστων ουσιών του εγκεφάλου, στην πέψη και απορρόφηση των τροφών, στην νεφρική λειτουργία, στην ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, βοηθά στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος καθώς και στις αρθρώσεις και στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

"Η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας μπορεί να γίνει αντιληπτή, αν σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει για αρκετές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό δεν ζει πάνω από 10 ημέρες. Ένα παιδί δεν ζει χωρίς νερό για περισσότερες από 5 μέρες".

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute, EYI), οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά δεν καλύπτονται μόνο από το νερό αλλά και από άλλα ροφήματα καθώς τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι συνεισφέρουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε νερό κατά 20 με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70 με 80% του νερού προέρχεται από όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνονται, όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι, συμπεριλαμβανομένου και του πόσιμου νερού.

Ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές για επαρκή ενυδάτωση;

  1. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υγρών κατά την διάρκεια της ημέρας ακόμα και πριν να αισθανθείτε δίψα.
  2. Προτιμήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης, αποφεύγοντας τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες, όπως του συμπυκνωμένους χυμούς και τα αναψυκτικά.
  3. Προσθέστε μέσα σε ένα ποτήρι νερό μια φέτα από λεμόνι ή λαΐμ ή ακόμη και τον χυμό τους. Ακόμη και μια φέτα αγγουράκι ή λίγος δυόσμος, μπορεί να δώσει μια διαφορετική γεύση στο κρύο νερό.
  4. Φτιάξτε και διατηρήστε στο ψυγείο σας γρανίτες από καλοκαιρινά φρούτα. Ωστόσο απαιτείται έλεγχος στην συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης, καθώς εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό που περιέχουν, προσφέρουν και θερμίδες.
  5. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.
  6. Το παγωμένο τσάι επίσης μπορεί να σας ξεδιψάσει και να δώσει στον οργανισμό σας τα απαραίτητα υγρά χωρίς θερμίδες αν δεν περιέχει ζάχαρη. Μπορείτε να φτιάξετε και οι ίδιοι, χρησιμοποιώντας δροσιστικές καλοκαιρινές ή εξωτικές γεύσεις και μέλι.
  7. Φτιάξτε smoothies με φρούτα και γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη και γιαούρτι. Και αυτά τα γαλακτοκομικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία ενώ αποτελούν πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου.
  8. Φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν αλλά και κατά την διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών μετά την άσκηση.
  9. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα όταν εκτίθεστε στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  10. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Συμπερασματικά…

Όλες οι παραπάνω δροσιστικές προτάσεις, θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σας με όφελος παράλληλα την ενυδάτωσή σας και όχι μόνο. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην περιμένετε να διψάσετε για να δοκιμάσετε τα παραπάνω, όταν έχετε διψάσει έχετε ήδη αφυδατωθεί έως και 50%. Συνεπώς πρέπει να προλαβαίνετε τη δίψα σας. Μία καλή συμβουλή γι’ αυτό, είναι να έχετε κοντά σας πάντα το παγωμένο νερό ή το τσάι σας μιας και αυτά μπορείτε να τα μεταφέρετε... ακόμα και αν δεν νιώθετε τη δίψα, έχοντας τα διπλά σας μπορεί να σας παρακινούν να τα καταναλώσετε.

"Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου κατά την οποία, ιδιαίτερα στην Κύπρο, επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και λόγω του ότι μπορούν να προκαλέσουν δυσάρεστα αποτελέσματα στην υγεία μας, δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε μόνο στο να τρεφόμαστε υγιεινά, αλλά και στο να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι".

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ενυδατωση, νερο, καλοκαιρι, αφυδάτωση, φρούτα, λαχανικα, Διατροφή, Διαιτολογος, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4466 s (228 Queries.) // Parse time: 0.4017 s // Total time: 2.8484 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X