Τι είναι τα "comfort foods" που ακούμε συνέχεια;


Τι είναι τα "comfort foods" που ακούμε συνέχεια;

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί τι είναι τα \"comfort foods\" και ποια θεωρούνται πιο υγιεινά.

Το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πέρα από την κάλυψη της βασικής μας ανάγκης, της πείνας, το χρησιμοποιούμε και ως κομμάτι της κοινωνικοποίησής μας (φαγητό με παρέα), αλλά και ως κομμάτι της ικανοποίησής μας, τόσο σωματικής, όσο και ψυχολογικής.

Έτσι, δημιουργήθηκε ο όρος "comfort foods", για να δηλώσει τα τρόφιμα ή φαγητά τα οποία θέλουμε να καταναλώσουμε κάθε φορά που δεν αισθανόμαστε ψυχολογικά καλά.

Ψυχολογική ή βιοχημική ανάγκη;

Για παράδειγμα, μετά από μία δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή το σχολείο, μετά από κάποιο στενάχωρο περιστατικό ή μία απογοήτευση, κατά τη διάρκεια κάποια στρεσογόνου κατάστασης, ακόμα και όταν αισθανόμαστε μόνοι μας, τείνει ο οργανισμός μας να επαναφέρει από τη μνήμη μας προηγούμενες ευχάριστες στιγμές, κυρίως από την παιδική ηλικία, ώστε να εξισορροπήσει την ψυχολογική κατάπτωση. Ως επί το πλείστων οι στιγμές αυτές σχετίζονται με κάποιο τρόφιμο.

Τα πιο συνηθισμένα comfort foods...

Τηγανητά φαγητά

  • Πίτσες.
  • Hamburgers.
  • Μπισκότα.
  • Γλυκά.
  • Παγωτά.

Υπάρχουν υγιεινά comfort foods;

Ασφαλώς και υπάρχουν, παίρνοντας σαν σημείο αναφοράς την επίδραση στη σεροτονίνη και τη χαλάρωση γενικότερα του μυϊκού και νευρικού μας συστήματος, ώστε να έχουμε ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία και το βάρος μας!

Ζυμαρικά και ρύζι

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, οδηγούν σε παραγωγή της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα το παροδικό boost στη διάθεση. Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και το μη αποφλοιωμένο ρύζι, τα οποία πέρα από τη σεροτονίνη, θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε και την πείνα σας, ανάμεσα στα γεύματα λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, άρα δράση 2 σε 1!

Μαύρη σοκολάτα

Περιέχει τρυπτοφάνη, το πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης, καθώς και μαγνήσιο που χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα, ό,τι δηλαδή χρειάζεστε μετά από μία έντονη ημέρα. Μπορείτε να φτιάξετε και τη δική σας αγαπημένη μπάρα σοκολάτας με μαύρη σοκολάτα, δημητριακά ολικής άλεσης και κάποιο αποξηραμένο φρούτο, όπως η κορινθιακή σταφίδα που περιέχει αντιοξειδωτικά, συνδυάζοντας τα οφέλη όλων των συστατικών στη διάθεση.

Κοτόπουλο

Και σε αυτή την περίπτωση παίζει ρόλο η τρυπτοφάνη. Ως προς τον ψυχολογικό παράγοντα, μπορείτε να φτιάξετε μία σούπα με κοτόπουλο, λαχανικά και πολλά μυρωδικά, καθώς η ζεστασιά της σούπας, μαζί με το γεμάτο άρωμα των μπαχαρικών θα σας ηρεμήσουν και θα σας γεμίσουν ευχάριστα συναισθήματα.

Pop corn

Γρήγορο και υγιεινό σνακ, καθώς περιέχει πολλές φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι σας με λίγο ελαιόλαδο ή χωρίς κάποια λιπαρή ύλη με τις πολλές μηχανές παρασκευής pop corn που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, από ψυχολογικής πλευράς, έχει συνδυαστεί με χαρούμενες περιστάσεις όπως party, γενέθλια, διασκέδαση, κινηματογράφο κ.ά. Η μερίδα είναι 2 φλιτζάνια ή 1 μικρό μπολ.

Ξηροί καρποί

Πλούσιοι σε τρυπτοφάνη και μαγνήσιο για χαλάρωση του μυϊκού συστήματος. Εύκολο και γρήγορο σνακ. Μπορείτε να καταναλώσετε μία κλειστή χούφτα ξηρών καρπών, μαζί με κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους ή να τους συνδυάσετε με το κομμάτι μαύρης σοκολάτας και ξηρών φρούτων που ανέφερα παραπάνω.

Φρούτα και λαχανικά

Λόγω των φυτικών ινών τους για τα βακτήρια του εντέρου. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε περιέχουν και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως του συμπλέγματος Β, σελήνιο και μαγνήσιο, που χαλαρώνουν τόσο το νευρικό, όσο και το μυϊκό σύστημα! Θα πρότεινα μία σούπα με λαχανικά ή στικς λαχανικών που ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα, για τις δύσκολες ώρες.

Τυρί

Πέρα από την περιεκτικότητά τους σε τρυπτοφάνη, τα τυριά λόγω της ζύμωσης που υφίστανται περιέχουν προβιοτικά και ενισχύουν την ποικιλία στη μικροχλωρίδα του εντέρου, που έχει φανεί ότι σχετίζεται με την επίδραση των ορμονών και νευροδιαβιβαστών και τελικά με τη διάθεσή μας. Ένα κομμάτι παρμεζάνας ή μοτσαρέλας ή λίγο τυρί τριμμένο στα ζυμαρικά ολικής άλεσης θα σας ενισχύσει.

Συμπερασματικά

Τα comfort foods, συνήθως πρόκειται για φαγητά τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, λιπαρά ή και τα δύο. 

Αυτό έχει εύκολα την ερμηνεία του: Τροφές πλούσιες σε λιπαρά είναι συνήθως πιο γευστικές και ικανοποιούν συνεπώς περισσότερο την ανάγκη μας για γευστική απόλαυση. 
Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, έχει αναφερθεί σε διάφορες μελέτες κατά καιρούς, πως επιδρούν θετικά στα συναισθήματα ή την ψυχολογία. Άλλωστε, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τέτοιες τροφές ως καύσιμο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα περισσότερα comfort foods περιλαμβάνουν μεγάλα ποσοστά από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags Διατροφή, διατροφολόγος, Δίαιτα, φαγητο, comfort foods, υγεια, HEALTH==============


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2429 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4178 s // Total time: 2.6607 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X