Πρέπει να ταΐζουμε το μωρό συγκεκριμένη ποσότητα ή να το αφήνουμε να τρώει μόνο του όσο θέλει;


Πρέπει να ταΐζουμε το μωρό συγκεκριμένη ποσότητα ή να το αφήνουμε να τρώει μόνο του όσο θέλει;

Όλα όσα πρέπει να ακολουθούν οι γονείς στο τάισμα του παιδιού.

Οι γονείς που επιτρέπουν στα μωρά τους να είναι εκείνα "υπεύθυνα" για την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουν, τα βοηθούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη.

Τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο και τον τύπο της διατροφής των παιδιών σε βρεφική ηλικία είναι πολλά και αδιάκοπα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι νέοι γονείς έχουν διατυπώσει μια νέα απορία: Πρέπει να ταΐζουν το μωρό συγκεκριμένη ποσότητα ή μπορούν να το αφήνουν από την αρχή να τρώει μόνο του όσο θέλει;

Σύμφωνα με το pentapostagma.gr πρόκειται για μια μέθοδο που ακολουθούν αρκετοί γονείς πλέον, κρίνοντας ότι η τακτική αυτή έχει πολλά οφέλη για το μωρό, όπως η ενθάρρυνσή του να τρώει μεγάλη ποικιλία τροφίμων και να διατηρεί ένα υγιές βάρος. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι τα μωρά που αποφασίζουν μόνα τους πόσο θα φάνε έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν φασαρία και περισσότερες να τρώνε πιο πολλά είδη φαγητού. Τι ισχύει, όμως, για το βάρος τους;

Σε μια νέα μελέτη 269 μωρών, βρέθηκε ότι όταν τα βρέφη θήλαζαν δεν υπήρχε κάποια διαφορά στο βάρος όσων έτρωγαν όσο φαγητό τους έδιναν οι γονείς και όσων έτρωγαν όσο ήθελαν εκείνα. Η διαφορά παρατηρήθηκε στην περίπτωση της τροφής από το μπιμπερό, όπου και φάνηκε ότι τα παιδιά που ταΐζονταν ορισμένες ποσότητες από τους γονείς ήταν βαρύτερα από όσα έτρωγαν μόνα τους.

Πιθανότατα αυτό συμβαίνει επειδή, όταν τα μωρά έχουν την ευκαιρία να είναι "υπεύθυνα" για το φαγητό τους, είναι περισσότερο σε θέση να φάνε σύμφωνα με τις ανάγκες τους παρά σύμφωνα με όσο τους δίνει ο γονιός.

Το γάλα έχει σημασία

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της στερεάς τροφής στο βάρος δεν έχουν διερευνήσει επαρκώς το πώς το έτερο μέρος της διατροφής ενός βρέφους, το γάλα, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

Γεγονός είναι, όμως, ότι η υπευθυνότητα και στη διατροφή με γάλα επηρεάζει σημαντικά το βάρος του παιδιού. Για παράδειγμα, τα μωρά που τρέφονται με γάλα από το μπιμπερό και ταΐζονται με υπευθυνότητα – δηλαδή όταν οι γονείς καταλαβαίνουν ότι το παιδί χόρτασε - πίνουν λιγότερο από όσα ενθαρρύνονται να τελειώσουν το μπουκάλι.

Ο θηλασμός μπορεί να καταστήσει το υπεύθυνο τάισμα πιο εύκολο, καθώς η μητέρα δεν μπορεί να δει πόσο γάλα πίνει το παιδί, αλλά εμπιστεύεται το γεγονός ότι θα πιει μέχρι να χορτάσει. Έτσι ίσως δίνεται και μια εξήγηση στο γιατί τα μωρά που θήλασαν μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την όρεξή τους ως παιδιά και έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.

Ταΐστε το μωρό σας με υπευθυνότητα

Οι αποφάσεις γύρω από το τάισμα ενός μωρού είναι πάντα πολύπλοκες και κάποιες μητέρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θηλασμό ή να ανησυχούν για το αν πρέπει να δώσουν στο μωρό τους στερεά τροφή. Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να θυμάστε ότι κάθε μωρό, εκτός αν υπάρχει μια συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να είναι "υπεύθυνο" για το πόσο τρώει.

Δοκιμάστε, λοιπόν, το υπεύθυνο και βήμα-βήμα τάισμα, είτε με το μπιμπερό είτε με το κουτάλι, όπου δίνετε μικρότερες ποσότητες γάλακτος και παρατηρείτε προσεκτικά για τα σημάδια που θα σας δείξουν ότι το παιδί χόρτασε.

Tags παιδι, γονεις, Διατροφή, διατροφη παιδιου, health, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0119 s (251 Queries.) // Parse time: 0.4310 s // Total time: 2.4429 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X