Βιταμίνη D: Γιατί η έλλειψη της προκαλεί κατάθλιψη και κούραση


Βιταμίνη D: Γιατί η έλλειψη της προκαλεί κατάθλιψη και κούραση

H Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Έλενα Τρουλλίδου μας εξηγεί γιατί η έλλειψη της βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάθλιψη και την κούραση και τι πρέπει να κάνουμε.

Ονομάζεται και "βιταμίνη του ήλιου" επειδή  συντίθεται στον οργανισμό μας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ο σύγχρονος όμως τρόπος ζωής όμως, με την πολύωρη παραμονή στους κλειστούς χώρους και τη συνεχή ενασχόληση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, έχει ως αποτέλεσμα παρόλη την ηλιοφάνεια, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (ακόμα και στην Κύπρο, ναι!) ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Έχω έλλειψη βιταμίνης D;

Η έλλειψη βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση του σκελετού, στην εκδήλωση ασθενειών όπως παθήσεων όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα:

Αρρωσταίνετε εύκολα;

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς επαρκείς ποσότητες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν λειτουργούν αποτελεσματικά αφήνοντάς μας έκθετους σε λοιμώξεις.

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι;

Σχετικές μελέτες έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα κόπωσης.

Πονάτε τις αρθρώσεις σας;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, γι’ αυτό παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των αρθρώσεων, των μυών και των δοντιών.

Οι μύες σας υποφέρουν;

Η βιταμίνη D υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών, καθώς οι υποδοχείς της βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Αν έχετε γενικά πολλούς μυϊκούς πόνους, αυτό είναι το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπεία και της ανεπάρκειας της βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει.

Νιώθετε μελαγχολία ιδιαίτερα το χειμώνα;

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή που είναι απαραίτητος στη ρύθμιση της διάθεσης και η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με την μελαγχολία και την κατάθλιψη. Από έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, δηλαδή των συμπτωμάτων κατάθλιψης που έχουν οι άνθρωποι κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω της έλλειψης ήλιου και φωτός.

Παίρνετε αρκετή βιταμίνη D;

Τα επίπεδα βιταμίνης D εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του δέρματός σας να παράγει τη βιταμίνη όταν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα τόσο χαμηλότερη είναι η φυσική παραγωγή βιταμίνης D, καθώς η μελανίνη του δέρματος παρέχει φυσικά μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV.

Ποιοι έχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας;

  • Ηλικιωμένοι που είναι κλεισμένοι στο σπίτι ή ζουν σε οίκους ευγηρίας.
  • Υπάλληλοι γραφείου που περνούν πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους.
  • Άνθρωποι που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους με ρούχα για θρησκευτικούς λόγους.

Πηγές βιταμίνης D:

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος), οι κρόκοι των αυγών, το τυρί, το συκώτι και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως ορισμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Έλενα Τρουλλίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος BSc (Hons) MSc (Hons) PhDCand

Τηλ.: 00357 22 256752

Site: www.mydietspot.com

Instagram: elenatroullidou_dietitian

Facebook: Έλενα Τρουλλίδου Clinical Dietitian - Nutritionist 

Email: elenatroullidou@hotmail.com / info@mydietspot.com

Tags κατάθλιψη, βιταμίνη d, Δίαιτα, Διαιτολογος, Διατροφή, υγεια, τροφή, diet, health, ελενα τρουλλιδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3375 s (251 Queries.) // Parse time: 0.7346 s // Total time: 3.0721 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X