"… άνθρωπος μη χωριζέτω"


"… άνθρωπος μη χωριζέτω"

Γιατί ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο;

"Ους ο Θεός συνέζευξε, άνθρωπος μη χωριζέτω". Μπορεί ο Θεός να συνέζευξε, όμως ο άνθρωπος δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα διαζύγια. Ξεκινάς κάπως έτσι: δίνεις μία "φάουσα" λεφτά (λατρεύω αυτή τη λέξη… λέτε να με χαρακτηρίζει, γι‘ αυτό;) και ανεβαίνετε τα σκαλιά της εκκλησίας, χορεύετε το χορό του Ησαΐα, "η γυνή να φοβείται τον άντρα" εδώ είναι που σας ξενυχιάζει και στην έξοδο σας από τον οίκο του Θεού, σας λούζουν με ροδοπέταλα. Το ρύζι απαγορεύεται επειδή λερώνει την εκκλησία (το ακούσαμε και αυτό). Και μετά; όταν σβήσουν οι κάμερες, όταν σταματήσουν τα φλας, όταν είσαι εσύ και το άλλο σου μισό;

Εδώ σε θέλω, γιατί στα ευχάριστα είμαστε όλοι παρόντες. Οι απουσίες ξεκινάνε όταν αρχίζουν τα απρόοπτα διαγωνίσματα της ζωής. Βάσει ερευνών, τα διαζύγια έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι ποικίλλουν. Εμείς θα επικεντρωθούμε σε έναν και όχι δεν είναι η οικονομική κρίση. Έχει βάλει και αυτή το χεράκι της, αλλά είναι άδικο να τη θεωρούμε υπαίτια για όλη τη δίνη αυτού του πλανήτη. Η συχνότερη αιτία που οδηγεί πολλά ζευγάρια στο να πάρουν διαζύγιο, είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων.

Τώρα θα μου πείτε γιατί τυχαίνει πάντα μετά το γάμο να αντιλαμβάνεσαι την ασυμφωνία; Όχι αγαπητοί μου, την ασυμφωνία την αντιλαμβάνεσαι και πριν το γάμο, απλά ελπίζεις ότι κάτι θ’ αλλάξει. Μπορεί η ελπίδα να πεθαίνει πάντα τελευταία… αλλά δυστυχώς στο τέλος πεθαίνει. Η πηγή του κακού είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν συντρόφους που προσδοκούν να τους αλλάξουν αργότερα. Εδώ σηκώνω κόκκινη κάρτα στο γυναικείο φύλο. Αυτό το χαρακτηριστικό μας "ανήκει". "Τώρα παντρευτήκαμε, τώρα δεν μπορείς να βγαίνεις κάθε τρεις και λίγο με τους φίλους σου". Από πότε ο γάμος απαγορεύει την ελευθερία της γνώμης, της αυτόνομης σκέψης και της ψυχαγωγικής εξόδου; Αν παντρευτείς κάποιον με το σκεπτικό ότι ο γάμος θα τον αναγκάσει να λειτουργεί όπως εσύ νομίζεις ορθά, τότε έχω να σου δώσω το τηλέφωνο ενός πολύ καλού δικηγόρου διαζυγίων. Αν επίσης, ο λόγος που αποφάσισες να πεις το "ναι" ή να κάνεις την πολυπόθητη πρόταση, είναι η μοναξιά ή το κοινωνικό σου γόητρο, τότε νομίζω θα χρειαστείς και εσύ το τηλέφωνο του δικηγόρου.

Είμαι λίγο σκληροπυρηνική με το θεσμό του γάμου. Μπορεί κατά βάθος να με ιντριγκάρει ο θεσμός, όμως αντιτίθεμαι στη διακόσμηση της εκκλησίας, στα πανάκριβα νυφικά, στην πληρωμή του παπά που απλά τηρεί ένα μυστήριο και θέλει και ευρώπουλα, στις τεράστιες δεξιώσεις που θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία, στα 2.000 προσκλητήρια και προς Θεού σε αυτό το πανάκριβο αλλά εντελώς άκομψο μονόπετρο που πρέπει να κοσμεί το δάχτυλό εφ' όρου ζωής.

Ας μην ξεχνάμε και τα λόγια του Ματθαίου Γιωσαφάτ, του κορυφαίου Έλληνα ψυχίατρου - ψυχαναλυτή και συνιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας όπου σε μία σπάνια συνέντευξή του δήλωσε τα εξής: "Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες χρόνιας κατάθλιψης". Επίσης, τόνισε πως υπάρχουν δύο είδη έρωτα: οι ενήλικοι ή ώριμοι έρωτες που συνήθως κρατούν και σχετίζονται με την αγάπη, και οι παλινδρομικοί έρωτες, που καλύπτουν ναρκισσιστικές ανάγκες. Οι τελευταίοι είναι συχνά εντονότατοι, νιώθουμε απελπισία και κτητικότητα απέναντι στον άλλον και διακρινόμαστε για την επιθετικότητά μας. Όλα αυτά προκαλούνται από την αναπόφευκτη ματαίωση των παιδικών επιθυμιών σε μια ενήλικη ζωή. Τα δεδομένα σας τα παραθέσαμε… τώρα εσείς θα αποφασίσετε για το μέλλον σας!

Tags χωρισμος, διαζυγιο, Γαμος, Μαρία Κάνθερ, blog, BLOGGER


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6191 s (280 Queries.) // Parse time: 0.4067 s // Total time: 3.0258 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X