Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Στέλλα Πετρίδου μας εξηγεί πώς η καφεϊνη επηρεάζει το έμβρυο αλλά και την εγκυμονούσα.

Μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, όπως είναι η εγκυμοσύνη,  συνδέεται από την πρώτη κιόλας μέρα με περιορισμούς σε συνήθειες που αγαπάς. Μία από τις πιο κοινές "απαγορεύσεις" είναι εκείνη του καφέ. Καφές: η συνήθεια που έγινε λατρεία! Χωρίς αμφιβολία ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο και αποτελεί αγαπημένη συνήθεια για πολλούς ανθρώπους. Είναι η πρώτη σκέψη μας το πρωί, η συντροφιά μας σε στιγμές χαλάρωσης και η αφορμή για να βρεθούμε με φίλους. Τι γίνεται όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι ασφαλής η χρήση του καφέ από τις έγκυες γυναίκες; Kαι αν ναι, ποια είναι η ασφαλής δοσολογία της καφεΐνης;

Στοιχεία για την καφεΐνη…

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό και διουρητικό. Σαν διεγερτικό, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς (ταχυκαρδία) και ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, πράγματα που, γενικά, δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σαν διουρητικό, η καφεΐνη σας προκαλεί συχνουρία και επειδή χάνετε υγρά από τη διούρηση μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση.

Η καφεΐνη διασχίζει τον πλακούντα και φτάνει στο έμβρυο. Μπορεί το δικό σας σώμα να είναι σε θέση να διαχειρίζεται την καφεΐνη αλλά επειδή τα συστήματα μεταβολισμού του εμβρύου είναι ακόμα ανώριμα, το μωρό σας δεν μπορεί να μεταβολίσει πλήρως την καφεΐνη.

Η καφεΐνη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να τροποποιήσει τον ύπνο και τις κινήσεις του μωρού. Αυτό γιατί είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και μπορεί να κρατά ξύπνια τόσο εσάς όσο και το μωρό σας.

Πού βρίσκεται η καφεΐνη;

Η ποσότητα καφεΐνης σε μία μερίδα καφέ ποικίλλει, ανάλογα με το είδος του καφέ και τον τρόπο παρασκευής του. Επιπλέον, για να διαχειριστείς σωστά την πρόσληψη καφεΐνης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι αυτή υπάρχει και στα ακόλουθα τρόφιμα και ροφήματα, όπως: τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, σοκολάτα.

Η καφεΐνη επίσης υπάρχει σε φυτικά προϊόντα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων φαρμάκων για τον πονοκέφαλο, το κρυολόγημα και την αλλεργία.

Συγκέντρωση καφεΐνης ανά ρόφημα…

Κατανάλωση καφεΐνης με μέτρο…

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA – European Food Safety Authority), η κατανάλωση καφεΐνης έως και 200 mg ημερησίως από έγκυες γυναίκες δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβρύου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης στην εγκυμοσύνη;

Έρευνες συνηγορούν ότι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης οδηγούν σε περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτά τα μωρά γεννιούνται με μειωμένο σωματικό βάρος (ελλιποβαρή), μια κατάσταση που αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την πιθανότητα για αποβολή (παλίνδρομη κύηση) χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο.

Συμπερασματικά…

Δε χρειάζεται να στερηθείτε τον αγαπημένο σας καφέ! Μπορείτε απλά να μειώσετε την ποσότητα ή/και να επιλέξετε ντεκαφεϊνέ. 

Εφόσον η κατανάλωση καφεΐνης βρίσκεται στο πλαίσιο των συστάσεων για τις έγκυες γυναίκες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον έμβρυο. Για τους λάτρεις του καφέ, ιδανική λύση αποτελεί και ο ντεκαφεϊνέ. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι κατά τη παρασκευή του ντεκαφεϊνέ αφαιρείται το 97% της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να μένει πολύ μικρή ποσότητα καφεΐνης, και έτσι να μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια.

Προσοχή! Το περιεχόμενο αυτού του άρθρο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για άμεσες ιατρικές συμβουλές από το γιατρό σας ή άλλο εξειδικευμένο κλινικό ιατρό.

Στέλλα Πετρίδου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος (MSc)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: nutritionplanforlife

Website: nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook: Στέλλα Πετρίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Tags ΚΑΦΕΙΝΗ, εγκυμοσύνη, καφες, εγκυεσ, Διατροφή, υγεια, health


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4900 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2239 s // Total time: 2.7139 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X