Τρία συναισθηματικά λάθη που θα περιορίσουν την ευτυχία σου


Τρία συναισθηματικά λάθη που θα περιορίσουν την ευτυχία σου

H Κλινική Ψυχολόγος, Έλενα Αριστοδήμου μας εξηγεί πως τα συναισθήματα επηρεάζουν την διάθεση σου και την ψυχολογία σου.

Τα συναισθήματα σου, επηρεάζουν κάθε απόφαση που παίρνεις. Επιδρούν πάνω στις σχέσεις σου, στην εργασιακή σου ζωή, στην ψυχολογική σου ευρωστία και στη σωματική σου υγεία. Μελέτες, δείχνουν ότι οι συναισθηματικές σου επιδεξιότητες μπορούν να καθορίσουν πόσο επιτυχημένος θα είσαι.

Παρά τον τεράστιο ρόλο που τα συναισθήματα σου παίζουν στη ζωή σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σκέφτεσαι συχνά για αυτά που αισθάνεσαι. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και οι περισσότεροι μας, δεν έχουμε διδαχθεί πώς να τα χειριζόμαστε. Εν κατακλείδι, αρκετοί άνθρωποι  - ακόμη και έξυπνοι και επιτυχημένοι- κάνουν κάποια συναισθηματικά λάθη. Σαν ψυχοθεραπεύτρια, αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συναισθηματικά λάθη που παρατηρώ:

1. Να απαρνιέσαι τι αισθάνεσαι

Πιθανόν να μην απαρνιόσουν ότι είχες ένα κόψιμο στο πόδι σου. Τείνουμε να χειριζόμαστε τις σωματικές μας πληγές, χωρίς δεύτερη σκέψη. Όμως, μπορεί να απαρνηθείς τις συναισθηματικές σου πληγές. Έστω αν ελαχιστοποιείς πώς νιώθεις, λέγοντας "πραγματικά δεν με νοιάζει που δεν πήρα αυτή τη θέση εργασίας" ή αν απαρνιέσαι εντελώς τα συναισθήματα σου, λέγοντας "όχι δεν πεινάω", οι περισσότεροι από μας, μερικές φορές προσπαθούμε να προσποιούμαστε ότι δεν πονάμε. Όμως, υποτιμώντας τα συναισθήματα σου, δεν θα τα κάνεις να φύγουν.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι, καταστέλλοντας τις συναισθηματικές τους πληγές, σημαίνει ότι είναι ψυχικά δυνατοί. Στην πραγματικότητα, απλά προσποιούνται βάναυσα. Μπορεί να είναι άβολο και ντροπιαστικό να παραδεχθείς τους αγώνες σου. Όμως, αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα σου, είναι το κλειδί για να παίρνεις τις καλύτερες αποφάσεις. Και είναι θεμελιώδες στο να αναφέρεσαι στον ψυχολογικό σου πόνο με ένα υγιή τρόπο.

2. Αποφεύγοντας ανεπιθύμητα συναισθήματα

Ο φόβος, η λύπη, η ντροπή και η απογοήτευση, είναι απλά μερικά άβολα συναισθήματα που κανείς δεν θέλει να νιώθει. Κάποιοι άνθρωποι όμως, φτάνουν στα άκρα για να αποφύγουν αυτά τα συναισθήματα και σαν επακόλουθο, περιορίζουν τη ζωή τους.

Για να αναπτυχθείς σαν άτομο, πρέπει να επιτρέψεις στον εαυτό σου να νιώθει άβολα. Και πρέπει να βιώσεις αρνητικά συναισθήματα, αν πραγματικά θέλεις να βιώσεις τα θετικά. Αν ένιωθες συνεχώς ευτυχής, δεν θα το εκτιμούσες.

Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις άβολες καταστάσεις, είναι μια κύρια ευκαιρία να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου. Όταν μάθεις ότι μπορείς να αντέξεις τη δυσφορία, θα είσαι πιο πρόθυμος να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να περπατήσεις έξω από τη ζώνη άνεσης σου.

3. Κυνηγώντας την ευτυχία

Η ευτυχία είναι η όλη οργή: Όλοι μιλούν για τα πράγματα που πρέπει να κάνεις εδώ και τώρα, για να νιώθεις πιο ευτυχής. Όμως, το να κυνηγάς την ευτυχία, σου αντιστρέφει τα πυρά, και το να επιμένεις να νιώσεις πιο ευτυχής, σου καταστρέφει τη στιγμή. Η ιδέα ότι δεν είσαι "αρκετά ευτυχής", σε πιέζει να βιώσεις περισσότερη χαρά στη ζωή σου. Και τρέχοντας από τη μια δραστηριότητα στην επόμενη, προσπαθώντας να ζορίσεις ευτυχία, είναι ένας σίγουρος τρόπος να νιώθεις χειρότερα για τη ζωή σου.

Επιπρόσθετα, μερικοί άνθρωποι ανταλλάσσουν μια στιγμιαία ικανοποίηση με μια μακροπρόθεσμη. Τρώγοντας μια δεύτερη δόση επιδόρπιο, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα για μια στιγμή. Αναβάλλοντας μια εργασία για να δεις στα κλεφτά την αγαπημένη σου σειρά, θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τη βαριεστημάρα ή την πίεση. Όμως, η στιγμιαία ικανοποίηση και υπερηφάνεια, θα σε κάνουν να νιώθεις άθλια, μελλοντικά. Η αυτοπειθαρχία -που απαιτεί να ανέχεσαι μια δόση δυσφορίας- θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο ευτυχής στη συνέχεια της ζωής σου.

Πώς να βελτιώσεις τις συναισθηματικές σου επιδεξιότητες

Οι συναισθηματικές επιδεξιότητες, είναι σαν τις άλλες - γίνεσαι καλύτερος με την εξάσκηση. Πριν όμως γίνεις καλύτερος, είναι σημαντικό να καταγράψεις κάποια συναισθηματικά λάθη που κάνεις. Τα καλά νέα είναι ότι, μαθαίνοντας πώς να ρυθμίζεις τα συναισθήματα σου, είναι ένας από τους τρεις κεντρικούς παράγοντες της ψυχικής δύναμης. Ακονίζοντας τις συναισθηματικές σου επιδεξιότητες, θα σε βοηθήσει να κτίσεις τους ψυχικούς μυς που χρειάζεσαι για να φτάσεις στις μέγιστες δυνατότητες σου.

Έλενα Αριστοδήμου

Κλινική Ψυχολόγος

Τηλ.: 00357 99309246

Email: aristodemouelena@gmail.com

Facebook: Elena Aristodemou, Licensed Clinical Psychologist

Instagram: Elena Aristodemou

Tags ψυχολογια, ευτυχία, συναισθημα, συναισθήματα, υγεια, health, ελενα αριστοδημου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8500 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3318 s // Total time: 2.1818 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X